9/3/11

Spinning και Kabura.



Τα δολώματα που προτιμώ και με ποια κριτήρια τα επιλέγω

Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε για τι πράγμα μιλάμε.  Όταν λέω Kabura για το Spinning, σαφώς και δεν αναφέρομαι στα "θηρία" των 60γρ και πάνω. Αυτά για τη βάρκα. Και επειδή έχω ένα φίλο που επιμένει να ρίχνει με το Shore Jigging καλάμι του δολώματα των 80 και 100γρ, σας παρακαλώ να μην το κάνετε κι εσείς γιατί σε λίγο η Θάλασσα αντί για βότσαλα θα έχει.... kabura!!!
Επιλέγω δολώματα από 5 έως και 30 γρ για τα ψαρέματά μου από την παραλία ή τα βράχια με σχετικά ρηχά νερά ή τέλος πάντων με νερά που βαθαίνουν ομαλά.
Αν εκεί που ψαρεύω όμως είναι ένας ακρόκαβος με νερά που "τρέχουν" και το βάθος φτάνει και τα 15 μέτρα εκεί που ρίχνω το δόλωμα, τότε μπορεί να χρειαστώ και τα  40γρ. αλλά μέχρι εκεί.



Στη φωτό έχω τα αγαπημένα μου δολώματα του είδους. Τα παραθέτω με τη σειρά από πάνω 
προς τα κάτω με πρώτα τα αριστερά. 
Από αυτά που γράφω ελπίζω να είναι φανερός και ο τρόπος που σκέπτομαι όταν θέλω να αγοράσω ένα τέτοιο δόλωμα.



1και 2 :  Salty Bait -DUEL

Από τα αγαπημένα μου δολώματα, μου έχει δώσει σχεδόν όλα τα είδη ψαριών. Μόνο κέφαλος δεν το έχει αρπάξει ακόμα. Στη φωτό το καφέ είναι 30γρ και το κίτρινο φωσφορίζον είναι 40γρ.





Έχει μια έντονη κίνηση wobbling με το καλαμαράκι να χτυπιέται μανιασμένα αριστερά δεξιά.  Σχεδόν όλα τα "καλά" χτυπήματα τα έχω πάρει σε καφέ και πορτοκαλί δολώματα. Η επιλογή μου για την πληθώρα των περιπτώσεων είναι τα 30γρ. Εκτοξεύεται σε μεγάλες αποστάσεις ακόμα και με αντίθετο άνεμο και στη διαδρομή προς το βυθό (ψάρεμα σε βαθιά νερά) το καλαμαράκι και πάλι κάνει ένα ελαφρό wobbling που μέχρι τώρα έχει κάνει πολλούς λούτσους να επιτεθούν. Αναλυτική παρουσίαση έχω κάνει και στο "Ψαρεύω" του Ιανουαρίου






 


  3.  Salty Rubber Cast- DUEL
 
Δεξιά πρώτο είναι το Duel Salty Rubber Cast . Μαζί με το Salty Bait είναι από τα πρώτα kabura που δοκίμασα. Μου έχει δώσει αρκετά ψαράκια και το έχω και αυτό πάντα μαζί μου. Μάλιστα στη φωτό επάνω, επειδή τα μελανούρια και οι σκαρμοί μου είχαν φάει τα πλοκάμια, τα έχω αντικαταστήσει με αυτά του Lucanus (αυτό δεν μπορεί η Shimano να το φέρει σε μικρά μεγέθη?).




Φανταστικό δολωματάκι που δυστυχώς ακόμα δεν το έχει φέρει κανείς στην Ελλάδα (και όταν έρθει τρέμω για την τιμή του...). Δεν συνιστώ τα 5 γρ. Προτιμώ τα 10γρ που είναι ικανοποιητικό μέγεθος για καλή βολή και δίνουν ικανοποιητικό στόχο στα αρπακτικά. Τα 15 γρ βυθίζονται τόσο γρήγορα που δεν τα προλαβαίνω και μου σκαλώνουν ανάμεσα στα βράχια. Όπως είναι ίσως φανερό, τα χρησιμοποιώ κυρίως σε ρηχά νερά. Μάζεμα με το καλάμι ψηλά και τη μύτη να "δουλεύει" κάνοντας το δόλωμα να κάνει μια κοφτή παλίνδρομη κίνηση πάνω κάτω καθώς το μαζεύω.



4. Nin Cas- Bassday

 Περίεργο δόλωμα... Πώς του ήρθε του Ιάπωνα και έφτιαξε ένα δόλωμα που το σώμα του θυμίζει...ποντίκι. Αλήθεια! Βάλτε του πόδια και ουρά και έχετε ένα τέλειο ποντικό!
Πέρα από αυτά, το Nin Cas μου έχει δώσει ψάρια σε διάφορα περιβάλλοντα. Βαθιά νερά ή παραλία.


 Στα βράχια το δουλεύω σπάνια αν και, τώρα που τα λέμε, στα βράχια έχω πάρει λαβράκια και λούτσους με αυτό.Για να είμαι ειλικρινής, στα λαβράκια (ρηχά βράχια) το χρησιμοποιώ ελάχιστα. Κυρίως το ψαρεύω σε βαθιά νερά (28 και 45γρ) ή σε παραλίες-εκβολές (μικρότερα μεγέθη).

Αναλυτική παρουσίαση του έχω κάνει                στο Ψαρεύω Φεβρουαρίου

Συνεχόμενη ανάκτηση προτείνω με διαλείμματα. Ουσιαστικά ένα stop-and-go αλλά όποιος θέλει μπορεί να του κάνει και τιναγματάκια, εγώ πάντως το αποφεύγω. 
 


5. Wasabi- HART 

Το δόλωμα αυτό δεν το χρησιμοποιώ ποτέ σε βράχια. Εγγυημένο σκάλωμα. Είναι το δόλωμα που το είδα στα χέρια ενός Ιταλού και μου έριξε την ιδέα να ξεκινήσω να ψαρεύω με kabura στο Spinning.

Βγάζει φανταστικές βολές, βυθίζεται πολύ γρήγορα και σκαλώνει εξίσου γρήγορα οπότε... Μόνο βαθιά νερά και αμμουδιά.  Στο σκαλί του κύματος με κατάλληλο χειρισμό ώστε να μένει στη θέση του και να μην παρασέρνεται, μπορεί να δελεάσει κάποιο λαβράκι. Προσωπικά το χρησιμοποιώ περισσότερο στο Shore Jigging και πάλι σε μικρά γραμμάρια. Το παραθέτω όμως γιατί ενίοτε το ρίχνω και στις εκβολές. Σπουδαία πράγματα ακόμα δεν μου έχει δώσει από εκεί αλλά πού θα πάει....

Ότι και να φαίνεται στις προηγούμενες γραμμές, το γουστάρω πολύ σαν δολωματάκι και μόλις το χάσω σπεύδω να το προμηθευτώ άμεσα. Από τιμές, ξέρω οτι εδώ πωλείται 11€ στα 20γρ.
Το παρουσίασα τον Φεβρουάριο του 2010 στο Thalassa αλά δεν έχω το link. 

To κουταλάκι με το καλαμαράκι είναι δική μου κατασκευή, εμπνευσμένο από το Salty Bait.



Παρεξήγηση...

To Salty Bait το περιλαμβάνω ανάμεσα στα καμπουράκια (kabura).  Σε άρθρο μου τον Φεβρουάριο του 2010 υπήρξαν αντιδράσεις ως προς τα αν είναι In chiku ή Kabura.
Την άποψή μου τη γράφω ξεκάθαρα στο Ψαρεύω στην παρουσίαση που παραθέτω. Και για να μην χτυπάτε πάλι το link, θα ξαναπώ οτι οι ομοιότητες με In chiku σταματάνε στην εμφάνιση.
Αν κάνετε το "χορό του In chiku" με το δόλωμα αυτό, ή θα σας σκαλώσει ή θα μπλεχτούν τα αγκίστρια με το παράμαλλο. Το δόλωμα κατασκευάστηκε να δουλεύει όπως ακριβώς δείχνει ο φίλος Ιάπωνας εδώ.



Τελικά τα χρειαζόμαστε?
 
 Πιστεύω πως η ερώτηση είναι λάθος. Μήπως χρειαζόμαστε και όλα αυτά τα δολώματα που αγοράζουμε? Η μήπως αγοράζουμε δόλωμα μόνο όταν τα ψάρια σταματάνε να χτυπάνε σε αυτό που έχουμε?

 
Μικρό ψάρι αλλά υπέροχα χρώματα έτσι?

Πάνω μου όταν πάω στο ψάρεμα, έχω σχεδόν όλα τα είδη δολωμάτων που ενδέχεται να χρειαστώ και που γνωρίζω φυσικά. Δύο καμπουράκια σε νάιλον σακουλάκι δεν είναι και βάρος πια... Όταν ψαρεύω σε ρηχά νερά με βράχια (το αγαπημένο μου) και έχω δει ψάρια να κυνηγάνε αλλά να αδιαφορούν για τα δολώματά μου, τότε το καμπουράκι μπορεί να είναι λύση.
Δεν θα ισχυριστώ οτι είναι η πρώτη μου επιλογή όταν φτάνω στο γιαλό. Ίσα ίσα που σε πάρα πολλά ψαρέματα ούτε που τα χρησιμοποιώ. Όμως είναι μια καλή λύση όταν τα ψάρια είναι δύστροπα ή τέλος πάντων όταν θέλω να κάνω πειράματα.



Αν ψαρεύω από λιμενοβραχίονα, τότε σίγουρα τουλάχιστον μια φορά το χέρι μου θα ψάξει να τα βρει και αρκετές φορές με έχουν δικαιώσει. 




  •    Κάποιες φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί και σε παλιότερα άρθρα μου στα Περιοδικά Thalassa και "Ψαρεύω".






8 σχόλια:

  1. Καλώς ήλθατε στο Solorobalizas.blogspot.com, ελπίζω να κρατήσει σε επαφή mate.

    Δημήτριος χαιρετισμούς Σιώζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον άρθρο Δημήτρη.
    Δεν έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τέτοιου είδους τεχνητά.
    Το άρθρο σου δημιουργεί αν μη τι άλλο καινούργιες προοπτικές.

    Μπράβο, για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Στάθη. Τα λόγια σου είναι "σουπερμαντολίνη" για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Miguel I am happy to hear from you.
    Your Blog is of the ones I most admire.
    I hope the translator helps you having a look at my articles.
    Me and my baby-blog thank you for your visit.
    (Any feedback from you, would be much appreciated)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημητρη ''εγραψες'' κυριολεκτικα για ακομη μια φορα....Αν και με αυτο το αρθρο σου μου δημιουργησες πολλες αποριες ως προς την χρηση αυτων των τεχνητων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/3/11 00:29

    Μπράνο Δημήτρη. Γουστάρω πολύ τον τρόπο που το παρουσίασες και φαίνεται ότι είναι μια πολύ πολύ ειλικρινής προσέγγιση.. Θα τιμήσουμε λοιπόν ένα kaburaki και εμείς..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τάκη ανυπομονώ να δω τις απορίες σου και -αν μπορώ- να τις λύσω. Πού ξέρεις, μπορεί οι απορίες σου αυτές να δώσουν έναυσμα για νέα άρθρα.
    Άντε, περιμένω. (dim.siozos@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή