3/4/11

Τα assist στο jig ή σε κρίκο?





Σωστή συνδεσμολογία
Ομολογώ οτι δεν περίμενα οτι κάτι τόσο απλό θα ήταν και τόσο σημαντικό. Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, ενώ το έκανα σωστά στο Jigging, στο Shore Jigging πες από ανοησία, πες από αβλεψία, το παρέβλεπα και δεν έδινα καμία σημασία.  (Ένα μεγάλο συγνώμη σε όσους φίλους τα είπα λάθος στο παρελθόν...)
Μιλάω για την τοποθέτηση του assist πάνω στον πλάνο και όχι πάνω σε Solid Ring. Φυσικά δεν θεωρώ οτι όποιος κάνει κάτι τέτοιο είναι ανόητος αλλά μιλάω για μένα γιατί ήξερα πολύ καλά από χρόνια το γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να έχω προσαρτημένα τα ή το assist πάνω στο δόλωμα.


                                                                    Το γιατί...?


 
Η συνδεσμολογία του Jigging είναι: Παράμαλλο- Solid- Split- Solid with Assist Hook- Jig.
O λόγος που το assist μπαίνει σε solid και μετά στο spilt αντί κατευθείαν στο jig, είναι γιατί πολύ απλά, είναι πολύ πιο δύσκολο να περάσει το χοντρό σύρμα του Solid μέσα από το Split, απ΄ότι το λεπτό σύρμα της κεφαλής του Jig.





Πώς μπορεί να συμβεί αυτό ;
'Οπως χτυπιέται το jig με τα jerk που κάνουμε, είναι πολύ πιθανό, το λεπτό σύρμα της κεφαλής του να περάσει μέσα από το Split Ring και  σιγά σιγά να φτάσει να φύγει από την αρματωσιά. 

Σκεφτείτε τώρα τη στιγμή που το jig περάσει μέσα στο Spilt Ring έστω και λίγο, να χτυπήσει το δόλωμα και να πιαστεί μια Συναγρίδα...
Το αν θα περάσει το δόλωμα μέσα από ένα χαλαρό Split όμως, είναι μάλλον αδιάφορο μπροστά στο να συμβεί αυτό με μια Συναγρίδα πιασμένη στο αγκίστρι μας έτσι δεν είναι?

 Με τη συνδεσμολογία της πρώτης φωτογραφίας, αποφεύγουμε τέτοιες περιπέτειες ακόμα και αν το σύρμα του Solid είναι το ίδιο λεπτό με το σύρμα του Jig μιας και το assist δεν συμμετέχει καθόλου στα φορτία που δέχεται το Split με το χορό του Jig.

Διαφορά πάχους ανάμεσα στο Solid και το σύρμα του Jig



Παρ΄όλα αυτά προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ Solid με ικανό πάχος όπως αυτό της φωτό και το ίδιο συμβουλεύω και εσάς.
















4 σχόλια:

  1. καλημερα πατριδα !!!
    πια ειναι η γνωμη σου για το 8solid ring???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργη άργησα να δω το σχόλιο και γι αυτό άργησα και να απαντήσω, να με συμπαθάς...

    Τα 8solid δεν τα πολυσυμπάθησα από την αρχή. Δεν βρίσκω οτι προσφέρουν κάτι παραπάνω και αν δώσω το ταληράκι να τα πάρω, θα πάρω κάτι που με δεσμεύει να το χρησιμοποιήσω μόνο με ένα τρόπο, πάνω στο παράμαλο. Αν όμως πάρω απλό solid, θα έχω αγοράσει κάτι που θα με εξυπηρετήσει και σε άλλες χρήσεις. Γενικά προσπαθώ να έχω όσο το δυνατό πιο απλά πράγματα πάνω στην αρματωσιά μου, για μεγαλύτερη αξιοπιστία αλλά και -κυρίως- για μεγαλύτερη ευελιξία δική μου.

    Αυτή είναι η άποψή μου σήμερα. Στο μέλλον μπορεί αυτό ν αλλάξει, αν κάποιος μου δείξει οτι κάνω λάθος. Σίγουρα πάντως για να καλύψουν κάποια ζήτηση φτιάχτηκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nektarios oxi giwrgos !!!alla opws kai naxei se eyharistw!!!!
    kai na vrethoume gia kanena psaremataki!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sorry για το μπέρδεμα Νεκτάριε. Βεβαίως να βρεθούμε κααμια φορά. ;-)

      Διαγραφή