2/4/11

Bungy Metal από την BassDay



   
 Ρεαλιστικό σχήμα που με την πρώτη ματιά θυμίζει «Bait fish» και δύο μεγάλα μάτια "3-D", ενώ πίσω ακριβώς από αυτά σχηματίζονται ανάγλυφα τα βραγχιακά επικαλύμματα. Ακριβώς κάτω από τα μάτια, με μια μικρή εγκοπή σχηματίζεται το στόμα. Τα χρώματα του Bungy Metal έχουν εξεργασθεί ώστε να αποδίδουν πρισματικό αποτέλεσμα.
   Η Bassday επέλεξε αντί καινοτομιών, να βάλει στο σχήμα του Bungy Metal αυτό που βλέπει κανείς όταν πιάνει μια σαρδέλα στα χέρια του.  Στενό κεφάλι με μεγάλα μάτια, σχεδόν αδιόρατο στόμα όταν είναι κλειστό, πολύ ελαφρά βραγχιακά επικαλύμματα, στένεμα προς την ουρά και –το σημαντικότερο- διόγκωση στο κέντρο του σώματος και προς τη ράχη.  
           Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έχει και το Bungy Metal.  Ειδικά  το χαρακτηριστικό του διογκωμένου σώματος στο κέντρο και προς τη ράχη, είναι αυτό που σε συνδυασμό με το προσεκτικά τοποθετημένο κέντρο βάρους, κάνουν το Bungy Metal το πιο "αποδοτικό" jig τουλάχιστον της Ελληνικής αγοράς και πάντα σύμφωνα με τις απόψεις φίλων και τη δική μου.
            Στο ψάρεμα…
        Από τα πρώτα Shore Jigging ψαρέματα μου χρησιμοποιούσα το Bungy Metal, έτσι τα όσα θα γράψω παρακάτω είναι αποτέλεσμα εμπειριών περίπου τριάμισι χρόνων.         
Ας το δούμε από το σημείο που είμαστε έτοιμοι για βολή.  Ok δεν είναι και πισόβαρο δόλωμα για να "εκτοξεύεται" αλλά εδώ υπάρχει ένα TIP : Αν ζυγίσουμε σωστά το "drop" πριν τη βολή, το δόλωμα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πισόβαρα και θα φτάσει σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.


Στο δρόμο προς το βυθό, θα κάνει ένα ανοιχτό ζικ-ζακ με τα πλευρά του να πεταρίζουν και να αντανακλούν έντονα. Όχι τυχαία πολλά πιασίματα σε τονοειδή έχουν γίνει κατά την κάθοδο προς το βυθό. Όταν συμβεί αυτό θα δείτε το νήμα να σταματάει να "φεύγει" οπότε καρφώστε με δύναμη γιατί αυτά τα ψάρια μπορούν να κρατάνε το δόλωμα στο στόμα και μετά να το φτύσουν.
            Από την ώρα που το δόλωμα φτάσει στο βυθό, το Bungy Metal  ξεδιπλώνει τα "ταλέντα "  του. Το κέντρο βάρους στη μέση σε συνδυασμό με το διογκωμένο τμήμα στο κέντρο και πάνω, επιδρά στην κίνηση με τους εξής τρόπους:                 
 1.   Με μακριά και αργά τινάγματα, το Bungy Metal θα πετάγεται με "tight wobbling" προς τα πάνω και στην κορυφή της κίνησης θα σταματάει για λίγο. Πριν το επόμενο τίναγμα θα δεχτεί το strike (πάνω απ΄όλα θετική σκέψη....).
 2.   Με κοντά και γρήγορα τινάγματα χωρίς να γεμίζει το καλάμι, το Bungy Metal θα κόβει νερά αριστερά-δεξιά με μικρά διαστήματα ακινησίας. Όσοι ψαρεύουν μαγιάτικα, ξέρουν πόσο δύσκολη και ευεργετική πλεύση είναι αυτή…(αυτό δεν είναι θετική σκέψη αλλά γεγονός).


3.    Προσωπικά κάνω και τα δύο παραπάνω αλλά και κάτι ακόμα. Τραβάω το δόλωμα με δύο μεγάλα jerk και μετά κάνω πολλά μικρά τινάγματα με τη μύτη του καλαμιού, ενώ το δόλωμα λόγω βαρύτητας έρχεται προς το μέρος μου. Αυτό κάνει το Bungy Metal να τρέμει έντονα, να οριζοντιώνεται κάποιες φορές και να αιωρείται πάνω στο βυθό, με μεγάλα τινάγματα ανά διαστήματα ενώ κινείται αργά προς τα αβαθή.  Αυτή η κίνηση μου έχει δώσει τα περισσότερα ψάρια με το Bungy Metal (Εκτός από Μαγιάτικα) και με αυτή την κίνηση πιάστηκε και η Συναγρίδα της φωτογραφίας.
4.   Δώστε χώρο στη φαντασία. Εγώ κατέθεσα  τη δική μου πείρα. Εσείς μπορείτε, όπως συμβαίνει και με όλα τα δολώματα άλλωστε, να πειραματιστείτε και να προκύψουν νέες ιδέες για πιο αποδοτικές πλεύσεις. Αν και όταν γίνει  ή αν έχει ήδη γίνει αυτό και θέλετε να το μοιραστείτε, θα είναι τιμή μου να το μοιραστείτε μαζί μας στα "Σχόλια" .



 
                     ΥΠΕΡ  (Pros)
                    ΚΑΤΑ  (Cons)
  • Μακρινές βολές
  • Χάρη στο σχεδιασμό του αποδίδει εξαιρετική και αποδοτική πλεύση (τουλάχιστον έτσι λένε τα αποτελέσματα)
  • Χαμηλή τιμή
  • Ευαίσθητα χρώματα.

           Θα τολμήσω να πω πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δολώματα που έχω ψαρέψει ποτέ μου στο Shore Jigging.   Αρνητικά έχει βεβαίως (το θέμα με τα ευαίσθητα χρώματα)  αλλά προσωπικά αδιαφορώ πλήρως γι αυτά.  Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω διαφήμιση αλλά εδώ καταθέτω την άποψή μου μετά από τριάμισι χρόνια με αυτό το δόλωμα και ότι άλλο κι αν έγραφα για να "μετριάσω" το εγκώμιο που έπλεξα, θα ήταν ψέματα . Θα ξαναπώ διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ ως έμμισθος οτι  υπεύθυνα και με υπογραφή το προτείνω σε όσους φίλους με ρωτούν, ως το αποδοτικότερο δόλωμα που έχω δοκιμάσει ποτέ στο Shore Jigging.



2 σχόλια:

  1. Αυτά τα θέλγητρα μιμηθούν πολύ καλά στη χλόη τα ψάρια, τα οποία θηρευτές των ζωοτροφών.

    Ένα χαιρετισμό σε όλους τους αλιείς Dim.Siozos τους Έλληνες που επισκέπτονται τις Solorobalizas το blog μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gracias Miguel. Un salut de los pescadores griegos….

    ΑπάντησηΔιαγραφή