9/3/11

Παράμαλλο : Πόσο, πότε και ποιό?



Πρώτα να κάνω ένα διαχωρισμό. Άλλο το "leader" και άλλο το "shock leader".
Η ειδοποιός διαφορά είναι η εξής :
  • Το Leader είναι το παράμαλλο που βάζουμε μπροστά από το νήμα ή την πετονιά μας με σκοπό να κάνουμε την αρματωσιά μας πιο διακριτική ή /και πιο ανθεκτική στην επαφή με τα βράχια. Το μήκος του όσο και να το επιλέξουμε, δεν φτάνει ώστε να τυλίξουμε έστω και λίγο στη μπομπίνα μας. 
  • Το Shock leader είναι το παράμαλλο που χρησιμοποιείται κυρίως στο Surfcasting, με σκοπό να αντέξει η αρματωσιά μας το Shock της βολής, όπου αναπτύσσονται πολύ μεγάλες δυνάμεις. Το μήκος του είναι πάντα ανάλογο των διαθέσεων του ψαρά, αλλά σπάνια είναι μικρότερο από δύο μήκη καλαμιού (περίπου οχτώ με εννιά μέτρα).   Στο Spinning χρησιμοποιείται, αλλά κυρίως στις περιπτώσεις που θέλουμε να ψαρέψουμε με βαριά popper ή βαριά κουτάλια όπως το Krocodile.  Μια άλλη περίπτωση είναι η χρήση Shock Leader στο Shore Jigging. Εκεί όταν τα δολώματα είναι μεγάλου μεγέθους και οι δυνάμεις κατά τη βολή είναι επίσης μεγάλες, κάποιοι χρησιμοποιούν Shock Leader.  


      Το leader λοιπόν είναι κάτι που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, με την ολοένα και ευρύτερη χρήση του νήματος. Συχνά βλέπω σε διάφορα fora (μόρφωση ε?)  σε διάφορα forum λοιπόν (για να συννενοούμαστε) αρκετούς φίλους να θέλουν να μιλήσουν για το παράμαλλο και να χρησιμοποιούν τον όρο shock leader. Για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω λοιπόν, θεωρώ τη χρήση του όρου shock leader λάθος (εκτός των περιπτώσεων που αναφέρω στο τέλος της παραγράφου shock leader).



      Προσωπικά έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ παράμαλλο από 0,20 έως 0,30 αναλόγως των περιπτώσεων.
      Σε εκβολές και καθαρά νερά ή παραλία με επίσης καθαρά νερά, θα επιλέξω από 0,20 έως 0,22.
      Στο ίδιο περιβάλλον με λίγο θολά νερά, θα προτιμήσω 0,235 έως 0,25 και με τρικυμία ή "αποφούρτουνο" δεν πέφτω κάτω από το 0,27.




       Σε βράχια δεν παίζουμε, το παράμαλλο μου με καθαρά νερά δεν πέφτει κάτω από 0,235 με πιο σύνηθες το 0,25. Με κυματισμό ή θολά νερά επειδή η εμπειρίες μου λένε πως ποτέ δεν ξέρεις τι τέρας κρύβεται πίσω από ένα βράχο μέσα στα κύματα, είτε είναι Barracuda (Λούτσος) είτε κάποιο νευρικό Λαβράκι που αμέσως θα κοιτάξει να τριφτεί στο βράχο ή ακόμα και Συναγρίδα (έχουν τύχει κι αυτά), το παράμαλλο μου θα είναι πάντα από 0,27 έως 0,30.


      Πιο πάνω από το 0,30 δεν το βρίσκω σκόπιμο για τον απλούστατο λόγο, οτι αν είναι να σπάσει το 0,30 πρώτα θα έχουν ανοίξει οι σαλαγγιές.
      Συνεπώς δεν βρίσκω σκόπιμο να πάω σε πιο βαριά εργαλεία.


      Το μήκος τώρα, το προσαρμόζω με κύριο γνώμονα το πάχος του παράμαλλου. Όσο πιο λεπτό τόσο πιο μακρύ, για να πετύχω αυξημένη ελαστικότητα και να προλάβω τυχόν λάθη στο χειρισμό. Αυτό είναι προσωπική επιλογή αν και έχω φίλο που τη θεωρεί λάθος.  Το minimum μήκος είναι μια (1) οργιά (περίπου 1,65m) και το maximum για Φ0,20 είναι μιάμιση οργιά περίπου (σχεδόν 2,5m).
      Σε κάθε περίπτωση, το νήμα είναι 10 ή 15lb και το παράμαλλο fluorocarbon γιατί έχει αυξημένη αντοχή στα τριψίματα.

      Ποτέ δεν ξέρεις...

      Αρκετοί ψαράδες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν παράμαλλο ενός μέτρου σταθερά, αλλά αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο.
      Εντυπωσιακό είναι επίσης το ρεύμα που αρχίζει να δημιουργείται στην Βρετανία, που θέλει το νήμα να ψαρεύει χωρίς παράμαλλο. Μάλιστα αρκετοί βγαίνουν σε forum (πχ στο WSF) και λένε πως χωρίς παράμαλλο έχουν πιο πολλές επιτυχίες!!!  Άβυσσος η ψυχή του spinner....





      Σχετικές Αναρτήσεις :   

      Ένωση νήματος - Leader

                                                                          





           

      8 σχόλια:

      1. Λαλίστατο σε βλέπω σήμερα, Δημήτρη!
        Κατ' αρχάς, μπράβο για το άρθρο και για την επεξήγηση της σημασίας του shockleader όπως νοείται στο συγκείμενο του spinning.

        Είναι κάτι που συχνά παρεξηγείται στα fora και δημιουργεί ερωτήματα του τύπου "μα δεν χάνεις μέτρα από τη βολή;" ή "δεν βρίσκει ο κόμπος στα δακτυλίδια;" κ.ο.κ.

        Λοιπόν, η απάντηση είναι διττή - αν κάνεις σωστό κόμπο, δεν θα βρίσκει στα δακτυλίδια - τουλάχιστον δεν θα δημιουργείται τόση αντίσταση όση να χάσεις αρκετή από την ενέργεια του συστήματος με αποτέλεσμα να έχεις κατά πολύ κοντινότερη βολή. Πέραν αυτού, η χρήση shockleader είναι λύση ανάγκης και όχι ευκολίας. Χάνεις μεν από τη βολή, αλλά αυτό κρίνεις ότι είναι πιο ωφέλιμο από το να χάσεις το τεχνητό.


        Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω το απόσπασμα "... Πιο πάνω από το 0,30 δεν το βρίσκω σκόπιμο για τον απλούστατο λόγο, οτι αν είναι να σπάσει το 0,30 πρώτα θα έχουν ανοίξει οι σαλαγγιές... "

        Η διαμέτροι της μισίνας και το κατά πόσον θα ανοίξουν οι σαλαγγιές, είναι σε συνάρτηση α) με τον κατακευαστή - ποιότητα της πετονιάς και β) με το είδος της σαλαγγιάς που έχεις στο τεχνητό.
        Και για να συγκεκριμενοποιήσω τα ανωτέρω, να αναφέρω ότι η τάση θράυσης δύο πετονιών 0.30 mm από δύο κατασκευαστές, είναι διαφορετική - ενίοτε κατά πολύ.
        Πέραν αυτού, μια σαλαγγιά st-56, δύναται να αντέξει σε πολύ μεγαλύτερη καταπόνηση από μια st-36, λόγου χάριν.

        Γι΄αυτό το λόγο, χρησιμοποιώ μέχρι και 0.41 mm πετονια ως παράμαλο, ανάλογα όπως έχεις αναφέρει, με την διαύγεια του νερού, τον χώρο που ψαρεύω και τις πιθανότητες να έχω σκαλώματα (μεγαλύτερες πιθανότητες για σκαλώματα -> χοντρύτερο leader για να έχω καλύτερες πιθανότητες να ξεσκαλώσω κάποιο τεχνητό, έστω θυσιάζοντας μια σαλαγγιά).

        Ελπίζω να βγαίνει νόημα από όσα έγραψα.

        Ξανά, ευχαριστώ για το άρθρο και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      2. Ευχαριστώ Τάκη και Γιώργο. Η υποστήριξή σας είναι σημαντική.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      3. Στάθη το σχόλιό σου προάγει το άρθρο μου μέσα από τoν αντίλογο και σε ευχαριστώ.
        Κατ΄αρχήν να σου πω πως έχεις δίκιο για όσα έγραψες.
        Τα αναγραφόμενα πηγάζουν από την χρήση των περισσοτέρων δολωμάτων που πετάμε στο παράκτιο spinning. Τα περισσότερα από αυτά φέρουν owner ST-31, ST-36, ST-46 ή αντίστοιχου πάχους Daiichi , VMC, Canelle. Λίγα δολώματα από αυτά που χρησιμοποιώ φέρουν ST-56 ή ST-66 ακόμα.
        Όσον αφορά στο παράμαλο τώρα, χρησιμοποιώ πάντα Fluorocarbon και έχω καταλήξει σε καποιες μάρκες που διαχρονικά φαίνεται να έχουν παρόμοια συμπεριφορά και είναι -πιστεύω- υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για τa Zero, Falcon SuperHard, Track. Κάποια άλλα μπορεί να είναι ισχυρότερα αλλά δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Αυτά που αναφέρω τα γνωρίζω καλά.
        Κλείνοντας να ξαναπώ πως τα όσα γράφεις με βρίσκουν σύμφωνο και θεωρώ πως συμπληρώνουν το άρθρο.
        Η απάντηση μου εδώ έχει μόνο στόχο να διευκρινήσει το πρισμα υπό το οποίο το άρθρο μου είναι γραμμένο .
        Ελπίζω να συνεχίσουν και στο μέλλον οι παρεμβάσεις σου.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      4. Δημήτρη μου αρέσει πολύ ο τρόπος προσέγγισης σου στον αναγνώστη και πιστεύω ότι θα βοηθήσεις πολύ στο να αναδειχτεί σωστά κάθε τεχνική με την χρήση τεχνητών δολωμάτων, εφόσον η εμπειρία σου στον τομέα αυτό είναι μεγάλη. Χαίρομαι πολύ με αυτήν σου την κίνηση και βλέπω την προσπάθεια που έχει γίνει ώστε να είναι ο χώρος αυτός επιμορφωτικός και ταυτόχρονα φιλόξενος. Είμαι στο πλευρό σου σε ότι χρειαστείς...

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      5. Ανώνυμος16/3/11 20:49

        Καλή επιτυχία Δημήτρη. Τελικά δεν σε βόλεψε το wordpress?

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      6. Έλα ρε φίλε καλώς ήρθες.
        Το Wordpress το δοκίμασα αλλά τελικά το blogger με τράβηξε περισσότερο. Βοήθησαν πολύ και τα παιδιά από τα banner που έχω δεξιά. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο βοηθάνε.
        Ευχαριστώ για τις ευχές.
        Περιμένω το html του banner για το blog σου. (ή το forum)
        Αν είναι φωτό, στείλε μου τη στο mail.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      7. Welcome Markos...
        Αν και καθυστερημένα σε καλοσωρίζω στο SeaSpinning.net
        Ελπίζω να σε βλέπω συχνά στην στήλη των σχολίων.
        Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προσφορά βοηθείας σου. Θα το έχω πάντα σοβαρά υπ΄όψιν.
        Και όπως έλεγε η γιαγιά μου στη Γρέβια... Welcome to neighbourhood!!!

        ΑπάντησηΔιαγραφή