5/5/12

Rock fishing... Νομίζεις οτι το ξέρεις?


Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα μάθαμε το Rock Fishing μέσα από άρθρα στα περιοδικά Ψαρεύω και Ψάρεμα. Μάθαμε ότι για την τεχνική χρειάζονται δυνατά δίσπαστα καλάμια, τεράστιοι μηχανισμοί με δυνατές πετονιές, πολύ δυνατές και εξειδικευμένες αρματωσιές και βεβαίως ζωντανά δολώματα. Και όχι τυχαία, αφού το target group του Rock Fishing είναι ψάρια αρκετών κιλών και...δοντιών !!!


Καλά μέχρι εδώ...

Κάτι άλλαξε όμως. Τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία αναπτύχθηκε μια νέα version που ονομάζεται...

Rock Fishing !!!


Ξεχάστε ότι ξέρατε ! Η κατάσταση εδώ αλλάζει άρδην, με τα καλάμια να είναι πολύ ελαφριά, τα νήματα πολύ λεπτά και τα δολώματα πολύ μικρά (συνήθως) .  Εδώ τα δολώματα δεν είναι ζωντανή σουπιά ή κέφαλος, αλλά μικρά jigs, μικρές σιλικόνες και jigheads, αλλά και μικρά minnow.


Όλα μικρά λοιπόν... Δηλαδή και τα ψάρια μικρά? Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα απλό ναι ή όχι.
Θα είναι ψέμα να πω ότι κανείς μπορεί να ασχοληθεί με το Rock Fishing μόνο και "να του φτάνει" . Συνήθως αυτοί που ασχολούνται έχουν μια αξιοσέβαστη "προϋπηρεσία" στο spinning με αρκετά αξιοσέβαστου μεγέθους ψάρια στο ενεργητικό τους.  Είναι όπως λέμε "γεμάτοι" και ψάχνουν και για κάτι διαφορετικό.  


 Για να είμαι ειλικρινής, η επαφή που έχω με αυτό το... Rock Fishing, είναι απολύτως επιδερμική. Όσα δηλώνονται με αυτό τον όρο, λίγο πολύ τα έχω κάνει αλλά πάντα στα πλαίσια του απλού Spinning. 
Η αφορμή για αυτή την Ανάρτηση, δόθηκε από το εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Φενερλή που δημοσιεύτηκε στο Lurebites  με τίτλο " Rockfishing : Μια θαυματουργή τεχνική! "
Ο Γιώργος έγραψε ένα άρθρο που δείχνει απλά και χωρίς να πλατιάζει, τι είναι, πώς είναι και γιατί είναι, όπως και το σε ποιούς απευθύνεται κυρίως το Rock Fishing με τη νέα αυτή μορφή.


Αν όσα έγραψα σας έκαναν να θέλετε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα αυτή την τεχνική, δεν έχετε παρά να κάνετε "κλικ" στους παραπάνω συνδέσμους ή στην πάνω φωτό. Αν ακόμα δεν πειστήκατε, θα δανειστώ την φράση του Γιώργου για να σας πείσω : " Τι θα λέγατε αν υπήρχε τρόπος να πιάσετε με spinning όλα τα είδη ψαριών της Μεσογείου? " 

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά και δείτε κάτι που όσο κι αν φαίνεται "εύκολο" και "γνωστό" σας διαβεβαιώ οτι η αλήθεια είναι μακριά από αυτές τις δύο λέξεις...
Η μόνη μου ένσταση από την πρώτη φορά που το είδα στο blog του Mike Salivan "The Rock Fishing Revolution"   είναι το όνομα...  Θα προτιμούσα κάτι πιο ευφάνταστο και ίσως πιο αντιπροσωπευτικό, αλλά πάλι... ας ασχοληθώ περισσότερο πρώτα και διατυπώνω μετά τις ενστάσεις.
Lurebites λοιπόν και Rock Fishing! Δείτε το και να θυμάστε πως "Ουκ εν τω πολλώ το ευ" .  Και σε αυτή την περίπτωση το ρητό βρίσκει πλήρη εφαρμογή...                    










2 σχόλια: