28/3/11

Log Surf από την Bassday

 Όταν πρωτοείδα το Log Surf στα ράφια, ομολογώ οτι δεν ήταν από τα δολώματα που μου τραβούσαν το μάτι. Μετά από προτροπή του φίλου και μέντορα στο Spinning Γιώργου Φενερλή, προχώρησα στην απόκτησή του, για να βρεθώ τώρα -σχεδόν τέσσερα  χρόνια μετά- να θεωρώ το Log Surf το καλύτερο και αποδοτικότερο -στα λαβράκια- δόλωμα που έχουν πιάσει τα χέρια μου.
  Από το πρώτο ψάρεμα με το  Log Surf, το πρώτο πράγμα που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν οι αποστάσεις που έφτανε. Δεν είχα ξαναδει κάτι τέτοιο! Έτσι έψαξα να δω το γιατί ξεχωρίζει και αυτό το γιατί σας παραθέτω παρακάτω.


Στη φωτό φαίνεται το σύστημα μεταφερόμενου κέντρου βάρους που χρησιμοποιεί το Log Surf. 
Είναι το γνωστό σε όλους, σύστημα με μαγνήτη που συγκρατεί ένα μεταλλικό κύλινδρο ο οποίος τρέχει πάνω σε οδηγό και επανέρχεται στο μαγνήτη όταν το δόλωμα πέσει στο νερό.
Κι άλλα δολώματα έχουν αυτό το σύστημα αλλά αυτό σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του, κάνουν το Log Surf -για μένα- το δόλωμα με την μακρύτερη βολή από οποιοδήποτε άλλο με αυτό το συνδυασμό μήκους-βάρους (124mm - 16gr).



Στο Ψάρεμα
 
Η κίνηση που προκύπτει από αυτή μικρή γλώσσα σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ, είναι στενό wobbling (tight wobbling). Επίσης αυτή η μικρή γλώσσα δίνει max βύθισμα γύρω στα 50cm.
Γι αυτό είναι το πρώτο minnow που θα ρίξω στο νερό στα αγαπημένα μου χαμηλά βράχια (ρηχοπατιές). Το μαζεύω με το καλάμι ψηλά και έτσι το βύθισμα του πέφτει στα 30cm max. Και πάλι έχω σκαλώματα αλλά επειδή σε αυτά τα μέρη πάω με ταραγμένη θάλασσα, χαλαρώνω λίγο το νήμα και περιμένω τα κύματα να μου το ξεκολλήσουν.


Παρατήρηση : Αν μαζεύετε το Log Surf με τινάγματα μπορεί να κατέβει και χαμηλότερα από ένα μέτρο.


 Η άλλη περίπτωση που το χρησιμοποιώ είναι όταν ψαρεύω σε παραλία ή εκβολή ποταμού όταν έχω κόντρα καιρό και αγριεμένη θάλασσα. Το δόλωμα εκεί βρίσκει το ιδανικό του περιβάλλον. Δεν ονομάζεται τυχαία Log Surf...
      Μακρύ και λεπτό προφίλ, μετακινούμενο βάρος στο εσωτερικό και μια μικρή γλώσσα...Ένας συνδυασμός που τρυπάει τον αντίθετο άνεμο και κρατάει την πλεύση του όσα ρεύματα και αν έχει.
Μακρινή βολή -όσο γίνεται- και γρήγορη ανάκτηση με σταματήματα (Stop-and-Go) ή κάποιες φορές, σταθερή γρήγορη ανάκτηση. Λίγο πριν το σκαλί του κύματος, όταν το δόλωμα βρεθεί μέσα στα ρεύματα επιστροφής, κόβω την ταχύτητα και συνήθως σε αυτό το σημείο, το δόλωμα δέχεται την επίθεση.


      

Το Log Surf 124F το πρωτοέπιασα στα χέρια μου πριν περίπου τέσσερα χρόνια και από τότε είναι από τα αγαπημένα μου δολώματα. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, είναι το δόλωμα που χωρίς αυτό αισθάνομαι οτι "δεν έχω δολώματα". Μάλιστα μία φορά έκανα 40Km δρόμο για να γυρίσω σπίτι να πάρω την κασετίνα με τα "ρηχά" δολώματα και το Log Surf...










13 σχόλια:

  1. Καλό δόλωμα, μου αρέσει το σύστημα που έχει εσωτερικά αντίβαρα είναι πολύ ρίψη θέλγητρα. Ελπίζω well.The κουτάλια, ενημέρωσα

    Dim χαιρετισμούς και αλιείς Σιώζος Έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Agradezco a Miguel. J' leyeron también tu respuesta para cucharillas. ¿-tu intentó Registro Surf? Así no, intentó, se impresionará.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hi. i´m a spanish seabass blog. you are in my favorites blogs in:
    www.riveirarabalisa.blogspot.com.
    congratulations for your blog. bye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hi. Thank you very much for your nice words. I welcome you at SeaSpinning.net and I inform you that as from now, your -very interesting- blog is among my "Friend Fishing Blogs" . Hope we interact again in the future...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/3/11 19:27

    Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση!
    Όταν λες κόντρα καιρό, μπορείς να δώσεις μια τάξη μεγέθους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέτρο δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη και με απλά νούμερα η απάντηση. Ένα σωρό παράγοντες επηρεάζουν το άμα θα ψαρέψεις με "εξάρι" ή θα είναι αδύνατο ακόμα και να ρίξεις με ένα απλό "τεσσάρι". Για να σου απαντήσω όμως με κάποιο τρόπο, θα σου πω το εξής :
    Φαντάσου να βρίσκεσαι μπροστά σε μια ανταριασμένη θάλασσα σε κάποια εκβολή ή βραχαδούρα. Το πέλαγος μέχρι και την παραλία είναι ένα ζωντανό "εξάρι" αλλά ο άνεμος πάνω στην ακτή φτάνει σαν 5Bf με ριπές των 6-7bf. Στις "ανάσες" των 5bf, το log surf θα είναι από τα λίγα δολώματα που θα φτάσουν πίσω από την σπηλιάδα του κύματος. Ακραία κατάσταση αλλά και "αποδοτική" υπό προϋποθέσεις. Το Log Surf και το Blues Code 90C είναι από τα λίγα δολώματα που τα καταφέρνουν εκεί πάντα σύμφωνα με τις δικές μου εμπειρίες.
    Ελπίζω να σου έδωσα μια αντιπροσωπευτική εικόνα-απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και επανέρχομαι για να τονίσω οτι αυτά που έγραψα δεν είναι "τάξη μεγέθους" . Δώσε ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη πρόταση της απάντησής μου.
    Ο σκοπός της απάντησης είναι να σχηματίσει το μυαλό σου μια είκόνα -ας πούμε- αντιπροσωπευτική.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος31/3/11 16:53

    Για άλλη μια φορά με κάλυψες και με το παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΟΒΕΡΟ ΨΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΧΑΡΗΣΕ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ ΨΑΡΙΑ ΑΠΟ ΛΑΥΡΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΕ ΠΙΟ ΧΡΟΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεωνίδα συνήθως τa G16, HH184 kai CT26 ψαρεύω αλλά έχω πιάσει ψάρια και με άλλα χρώματα. Επιλέγω "φυσικούς" χρωματισμούς συνήθως...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση Δημτρη!! μαλον θα αγορασω το ΗΗ184 σε 124 και το ct26 σε 144 γιατι εχω ακουσει οτι ειναι πολυ αποτελεσματικο και στους λουτσους!ποια ειναι η γνωμη σου?

      Διαγραφή