19/3/12

Αλλα περιμένεις και άλλα έρχονται...


Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία (τουλάχιστον έτσι κατάλαβα) το Λαβράκι θα το βρεις να κυνηγάει στα ρηχά πλούσια οξυγονωμένα νερά μιας θαλασσοταραχής. Ειδικά αν υπάρχουν βράχια βυθισμένα, το Λαβράκι βρίσκει το ιδανικό του περιβάλλον...


Δηλαδή όπως στη φωτογραφία... Σωστά?
Κι αν περνάνε ώρες ατελείωτες κόντρα στον αέρα, με την αλμύρα να σου καίει τα μάτια, και τελικά το μόνο που λυγίζει το καλάμι να είναι το πολύ ισχυρό ρεύμα επιστροφής ανάμεσα στα κανάλια?
Αν έχεις δοκιμάσει σχεδόν όλα τα δολώματα που κουβαλάς και αυτό γίνεται για δυο τρεις μέρες συνέχεια χωρίς τίποτα να φαίνεται έστω ότι κυνηγάει?

**********

Η θάλασσα πάντα βρίσκει τρόπο να ανατρέπει κάθε τι που εμείς θεωρούμε "λογικό"...

**********

Με το σβήσιμο της φουρτούνας βρέθηκα να ψαρεύω έξω από ένα μικρό λιμανάκι. Και πάλι δε γινόταν τίποτα, και τα νερά "κάθονταν" με τρομερά γρήγορο ρυθμό. Χωρίς υπερβολές μέχρι να νυχτώσει η θάλασσα είχε ηρεμήσει τελείως και τα νερά είχαν κατέβει πάρα πολύ σε μια άμπωτη που έμοιαζε ρεκόρ.
Η φουσκοθαλασσιά αυτή είχε κρατήσει τρεις μέρες και τα ψαρέματα που έκανα είχαν αποτέλεσμα μηδέν. Εκείνο το βράδυ με κακή ψυχολογία είπα να δοκιμάσω ένα καινούριο jighead στα φωτισμένα ρηχά νερά του μικρού λιμανιού.


Μία βολή έκανα. Μία και μόνη βολή και μια σκιά εμφανίστηκε πίσω από το δόλωμα μου.
Σκέφτηκα "Κέφαλος (mullet) θα ναι" και έκανα δυο γρήγορα τινάγματα να τρομάξω τον περίεργο κέφαλο...
Αυτός που τρόμαξε ήμουν εγώ όμως όταν η σκιά όρμησε με μανία εξαφανίζοντας το δόλωμα και λυγίζοντας το καλάμι μου.
Μάχη ? Καμία! Αλλά πρέπει να πω ότι τέτοια "έκρηξη" στα νερά από ψάρι είχα να δω καιρό...
Το καλάμι έμεινε λυγισμένο για κάποια δευτερόλεπτα και μετά το ψάρι αρκέστηκε να κάνει μικρές "κεφαλιές" μπροστά μου, μέχρι που το έπιασα με το χέρι από το σαγόνι. Εν τω μεταξύ η σιγανή ψιχάλα που κράταγε σχεδόν όλη μέρα, είχε εξελιχθεί σε μπόρα και έφαγα αρκετό νερό μέχρι να πιάσω στα χέρια το ψάρι. Τρεχάλα στο αυτοκίνητο και περίμενα μήπως και σταματήσει λίγο η βροχή για να βγάλω μια δυο φωτογραφίες. Όπως και έγινε μετά από περίπου μισή ώρα.  Άξιζε τον κόπο η αναμονή όμως. Το ψάρι αυτό ήταν το πιο απίστευτο Λαβράκι που έχω πιάσει. Πιάστηκε σε σημείο που "δεν έπρεπε" με συνθήκες που "δεν έπρεπε" και παρά το μέγεθός του δεν πάλεψε καθόλου.
Άξιζε λοιπόν η αναμονή για μια φωτογραφία, έστω και με ελαφριά βροχή που χάλασε την ποιότητα της λήψης...


 Άλλα περιμένεις όταν πας στη θάλασσα και πολλές φορές άλλα έρχονται... Τρεις μέρες με περίπου δεκαπέντε ώρες ψάρεμα σε φουρτουνιασμένα νερά, σε εκβολές, σε βραχαδούρες και λιμενοβραχίονες και τελικά πιάστηκε ένα ακριβοθώρητο (για μένα) ψάρι στις πλέον "ακατάλληλες" συνθήκες, με άμπωτη, αφού έκατσαν τα νερά και υπό εντεινόμενη βροχή σε ρηχά και περιέργως καθαρά νερά.

Θα έλεγα οτι έτσι είναι το spinning, όλο ανατροπές, αλλά θα το γενικεύσω :  Έτσι είναι το ψάρεμα. Δεν αφορά μόνο το spinning. Πόσες και πόσες φορές θα έχουν τύχει ανάλογα (ή και πιο παράξενα) περιστατικά στο καθένα από σας, είτε στο εγγλέζικο είτε στο casting, είτε από τη βάρκα...
Απλώς κάποια αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά.  Όπως αυτό το ψάρι για μένα.










19 σχόλια:

  1. A pesar de la lluvia que siempre es molesta para pescar y más para poder gravar o incluso hacer unas simples fotos, así ya estropee una cámara al mojarse.
    De todas las forma la segunda foto te quedo muy bonita, lubina también falla en Grecia, hay que pescar en zonas de poca agua, a mi en particular le saco más que en mucha agua.

    Un saludo Din Siozos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It is true Miguel that you have to fish in much more hostile waters, which is why we have so different equipment habits than you. True there are times when we have to fish in crystal clear waters which is very very difficult. But I wish I could fish in your waters some time. I bet it would very challenging and difficult...

      Un saludo Miguel y Buena pesca

      Διαγραφή
  2. όμορφη σύλληψη, χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμορφος λύκος Δημήτρη, καλοφάγωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μεγαλύτερα ψάρια και τις καλύτερες γενικά ψαριές τις έχω κάνει σε μη <> συνθήκες… και κάθε φορά γίνομαι όλο και ποιο σίγουρος για αυτό που γράφω συχνά στα άρθρα μου... ΄΄το μόνο σίγουρο στο ψάρεμα, είναι πως τίποτα δεν είναι σίγουρο΄΄ μπράβο Δημήτρη για το όμορφο ψάρι σου και για την ακόμα μια φορά όμορφη παρουσίαση της ψαρευτικής σου εμπειρίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Κωσταντίνε. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

      Διαγραφή
  5. Πολυ ομορφο ψαρι!Ετσι ειναι το ψαρεμα απροβλεπτο γιαυτο μας τρελενει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Dim nice piece, congratulations.
    regards

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Very beautiful seabass Dim.It´s a nice fish.
    Regards

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Δημήτρη !!! Ομορφιές , ακόμα για μένα είναι όνειρο αυτό το ψάρι , εντύπωση μου κάνει το μάχη μηδέν , αψυχολόγητα πλάσματα ..
    Συγχαρητήρια ξανά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά φίλε. ΔΕν θα είναι όνειρο για πολύ. Μια χαρά το πας από ότι είδα όταν έβγαλες εκείνη την τσιπούρα. Απλώς για το Λαβράκι ρίχνε πολύ ρηχά και να στέκεσαι πολύ πίσω από την ακτή, σχεδόν δέκα μέτρα πίσω. Θα έχεις αποτελέσματα σύντομα.

      Διαγραφή
    2. Νά σαι καλά Δημήτρη μου , σε ευχαριστώ θα το δοκιμάσω .. Νά σαι σίγουρος και θα σε ενημερώσω !

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος21/3/12 21:15

    συγχαρητήρια για το ψάρακα Δημήτρη! η αλήθεια είναι οτι αυτό που μας αρέσει στο ψάρεμα είναι το απρόβλεπτο..!
    να ρωτήσω στην πάνω φώτο στο βραχάκι που ξενερίζει κάνει σκαλι ο βυθός? καλά βλέπω? απο εκεί το τεχνητο πως περνάει αμα το πιάσει το κύμα και το σβουρίζει σα να χει μπεί στο πλυντήριο?
    να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Γιώργη. Στην πάνω φωτο δεν είναι σκαλί. Πρόκειται για μια αμουδιά που έχει μια πολύ ρηχή βραχοσειρά. Κάποια βράχια ξενερίζουν και εκεί που στέκομαι συνήθως (με κάλμα) είναι στεριά. Όταν φουσκώνει η θάλασσα, ανάμεσα στα ξενέρια δημιουργούνται κανάλια με βάθος ακόμα και ένα μέτρο όταν γύρω γύρω είναι με το ζόρι 50εκ. Επίσης εκεί που στέκομαι σχηματίζεται "πισίνα" και βρίσκουν πρόχειρο καταφύγιο τα κεφαλόπουλα. κΆποιες στιγμές κάνουν να ξεφύγουν από αυτά τα κανάλια και τότε βρίσκει ευκαιρία το Λαβράκι. Αν το τεχνητό χτυπιέται πάνω στα βράχια... Ναι χτυπιέται. Και ταλαιπωρείται και αρκετά. Αλλά τα Λαβράκια κόποις κτώνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή