24/3/11

Πόσα μέτρα νήμα χωράει ?



Το ερώτημα "πόσα μέτρα νήμα χωράει το μηχανάκι μου;" έχει απασχολήσει πολύ κόσμο και συνεχίζει να απασχολεί. Ειδικά με την έλευση του Shore Jigging που απαιτεί τη χρήση νήματος, όλο και περισσότεροι κάνουν αυτή την ερώτηση με το που πάνε να διαλέξουν μηχανισμό.


Αυτό που αρκετοί αγνοούν (και δυστυχώς και κάποιοι καταστηματάρχες) είναι οτι ενα μηχανάκι με αναγραφόμενη χωρητικότητα πχ 0,30-100m σε καμία περίπτωση δε χωράει 100m νήμα με αναγραφόμενη διάμετρο 0,30. Θα χωράει σίγουρα σημαντικά λιγότερα μέτρα.

Με τέτοιο αντίπαλο, τα παραπάνω μέτρα χρειάζονται...


Αυτό συμβαίνει γιατί απλά είναι αδύνατο να οριστεί με ακρίβεια -και να ισχύει- διάμετρος στο νήμα, όσο και να διατείνονται για το αντίθετο διάφορες εταιρίες. Αυτό δεν είναι δικό μου συμπέρασμα αλλά γενικά αποδεκτή αλήθεια.

Για να το ενισχύσω ακόμα παραπέρα, θα παραθέσω παραδείγματα με νούμερα, από τα δικά μου μηχανάκια.  Αυτά τα παραδείγματα μπορείτε να τα κρατήσετε και αναλογικά, να φτάσετε στο περίπου στην χωρητικότητα του δικού σας μηχανισμού.
  • Αναγραφόμενη Χωρητικότητα 0,30mm/230m   χωράει περίπου  275m νήμα "Spectra" Φ0,19  τετράκλωνο "κυκλικού" προφίλ .

  • Αναγραφόμενη Χωρητικότητα 0,30mm/290m χωράει περίπου 275m νήμα Φ0,23 επίσης "Spectra" τετράκλωνο "κυκλικού" προφίλ.


O λόγος που η λέξη "κυκλικού" βρίσκεται σε εισαγωγικά είναι οτι απλά, αν γινόταν να είναι τελείως κυκλικό ένα νήμα, τότε θα ήταν εύκολο και να αποδοθεί με ακρίβεια η διάμετρος του.
To νήμα που αναφέρω εδώ είναι το Spiderwire. Το παράδειγμα αντιστοιχεί επομένως σε νήματα PowerPro, Spiderwire, Accubraid και άλλα παρόμοιας κατασκευής.






ΔΕΝ αντιστοιχεί σε νήματα "πλακέ" όπως το Fireline, Toray κλπ.

Πάντα μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις της τάξης των 10-20 m.


Χρήσιμη έχει αποδειχθεί επίσης η επισήμανση με κόκκινη κλωστή στα 100m και μετά στα 150, 200 κλπ. 
Έτσι θα ξέρουμε πόσα μέτρα έχει ξετυλίξει από το μηχανάκι μας το θηρίο που αντιμετωπίζουμε.
Σχόλια και ιδέες καλοδεχούμενα...



Spool capacity , Braid capacity












10 σχόλια:

  1. Μπορούμε Δημήτρη γενικά να θέσουμε έναν "μπούσουλα" σε αυτό το θέμα; Και όταν λέω "μπούσουλα" εννοώ να περιγράψουμε έναν μέσο όρο. Δηλαδή να πούμε πώς όταν ένα μηχανάκι έχει ένδειξη για 300 μέτρα 20άρας πετονιάς κάτα μ.ό πόσα μέτρα σε 20άρι νήμα χωράει..??Προφανώς όχι 300 αλλά να θέσουμε έναν μ.ό για παράδειγμα: χωράει πάνω-κάτω 220 μέτρα. Διότι ανεξάρτητα απο το τι γράφει κάθε εταιρεία οι μπομπίνες έχουν σχεδόν όμοια χωρητικότητα. Και λέγωντας αυτό εννοώ πώς είτε το μηχανάκι είναι Daiwa είτε Ryobi, όταν οι μπομπίνες λένε 300m/0.20mm και οι 2 την ίδια ποσότητα νήματος θα πάρουν με ελάχιστες προφανώς εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Γιώργη. Η αναγραφόμενη χωρητικότητα που γράφω εδώ, είναι για πετονιά. Και γενικά όλες οι αναγραφόμενες χωρητικότητες αφορούν σε πετονιές ή ανάλογης φύσεως υλικό (πχ Fluorocarbon).
    Ο σκοπός που το έγραψα είναι ακριβώς για τον "μπούσουλα" που είπες.
    Και πάλι χρήσιμη η παρέμβασή σου. Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρη την κοκκινη κλωστη την βαζουμε εμεις???Ωραιο κολπακι αυτο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάκη όπως ακριβώς κάνεις ένα stopper στο εγγλέζικο μόνο κοίτα να είναι λίγες οι σπείρες και να μην καβαλήσει καμία γιατί θα φαίνεται στο στρώσιμο του νήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω Δημητρη..θα το κανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα .
    Πολυ καλο το συγκεκριμενο θεμα.
    Ενα μηχανακι που αναγραφει π.χ 180 μετρα 0,35 mm χωρεσε 230 μετρα , με το ''ματι γεμισμα'' 0,23 μμ πραγματικης διαμετρου νημα , διοτι τα περισσοτερα δεν ειναι πραγματικης διαμετρου και αν π.χ μετρησης πασιγνωστης εταιριας νημα 0,19 με το μικρομετρο ειναι πραγματικο 0,31 μμ.Βγαλε ακομα καμια 20αρια μετρα λογω ''τουφας'' εως οτου βρεις το σημειο που θα γεμισεις την μπομπινα και δεν θα κανει τουφες , ασχετα απο την καλυτερη ποιοτητα νηματος και να εχεις.

    Οπότε προσοχή στην αγορά νήματος και θα προτεινα να ρωτάμε ο ένας τον αλλο για τον μηχανισμο που θελουμε να φορτώσουμε με νημα και την εταιρια νηματος που θα βαλουμε πανω , για το ποσο πηρε σε μετρα .
    Ακομα θα ηθελα να ρωτήσω κατι, για να απαντησεις μεσα απο την μεγάλη σου εμπειρία στο shore jigging.
    Π.χ το μηχανακι μου ειναι 5000 σε μεγεθος ακι χωράει οπως προείπαμε 220 μετρα νήματος , πιστεύεις οτι ειναι αρκετα σε ενα καλο ψαρι(π.χ) το μαγιατικο που πήρες) αν αναλογιστουμε οτι κανουμε με 100αρι πλανο βολή 90 μετρα, το βαθος απο κατω ειναι 40 μετρα .χονδρικα εχουμε 100-120μετρα μεσα στο μουλινε(και πολλα λεω)φθανουν για την μαχη με εναν τετοιο κυνηγο? Η να παμε σε ενα μηχανισμο της τάξεως 7000 με χωρητικότητα πανω απο 400 μετρα 0,23 μμ νημα και βαρος πανω απο 500 γρ.Ο πιο ελαφρύς 7000 που εχω βρει ειναι 503 γρ .
    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαλάντη θα σου πω από αυτά που ξέρω (ή που νομίζω οτι ξέρω)

    Το πόσα μέτρα θα σου πάρει ένα τέτοιο ψάρι εξαρτάται πρώτα απ΄όλα από το καλάμι σου. Αν υποθέσουμε οτι έχεις ένα καλό καλάμι λοιπόν, τότε κατέφυγε σε μια λύση που θα σου δίνει standard πάνω από 220μτ νήμα σε "διάμετρο" 0,19
    Πάντως το πρώτο κεφάλι σπάνια πιάνει τα 100μτ με συνηθέστερο τα 40-50μτ. Στο δεύτερο κεφάλι είναι που παλαβώνουνε τελείως αλλά και πάλι παίζει ρόλο πρώτα το καλάμι και μετά η χωρητικότητα.

    Το παράδειγμα που αναφέρω είναι από μηχανισμό Shimano. ¨Εχω αντιληφθεί οτι κάποια μηχανάκια έχουν τελείως άσχετες χωρητικότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις εγώ γεμίζω με μούφα πετονιά πυ ξέρω τη διάμετρο και βγάζω αναλογικά συμπεράσματα έχοντας σαν κανόνα τα παραπάνω παραδείγματα.

    Τώρα με το βάρος... Δεν θα ψάρευα με μηχανισμό 500+ γραμμαρίων. Θα με κούραζε πολύ χωρίς ουσιαστικά πλεονεκτήματα (άποψη μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. dimitri des re file ti egine simera kai xehasa na sto pw simeta pou milisame!!
    sto penn
    evala 270m+135m stealth 0,25 kai ta pire korkos!!!!
    opws akrivos diladi prepei !!me 1-1.5 mm apo to full tis pompinas !!!
    na mou to exigiseis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Αυτά που ανέφερα εδώ είναι αυτά που όπλισα στα μηχανάκια μου. Μου κάνει εντύπωση πως -σύμφωνα με το 0,30=240μτ που μου είπες- πήρε σε 0,25 νήμα περισσότερο από όσο θα έπρεπε να πάρειαν ήταν 0,25 πετονιά. Ή η μπομπίνα γράφει λάθος νούμερα (συμβαίνει συχνά) ή το νήμα σου ήταν μικρότερο από 0,25.
    Ξέρω γω... τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hi Dimitris,

    In My new Shimano Biomaster 5000swpg I have 270m of .20mm (18.1 kg) Spiderwire stealth code red. It fits exactly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή