19/3/11

Shore Jigging... Λίγη Ιστορία...

    

"...Το jiginng είναι η νέα φανατική συνήθεια,ο τυφώνας από την ανατολή που σαρώνει τα πάντα στο χώρο της ενάλιας αλιείας στη χώρα μας. Μια τεχνική που θέλει τον ψαρά, να ανεβοκατεβάζει με φρενήρη ρυθμό ένα μεταλλικό πλάνο-ένα jig- στο βυθό και που εκτός από τα βασικά της αξεσουάρ, έχει και σαν βασική προυπόθεση την ύπαρξη βάρκας...ή μήπως όχι;


Από αυτή τη Στήρα ξεκίνησαν όλα...
 Εντυπωσιασμένος από τη νέα τεχνική, συγκέντρωνα από  όπου μπορούσα πληροφορίες και κάποια στιγμή -αρκετό καιρό μετά- βρέθηκα μπροστά σε μια εκδοχή της τεχνικής, που ονομαζόταν Cast Jigging ή Casting Jigging. Η ονομασία και μόνο, παρέπεμπε σε spinning, ενώ τα στοιχεία που συγκέντρωνα για αυτή την τεχνική, όλο και περισσότερο ενίσχυαν την πεποίθηση μου αυτή. Σχεδόν όλες οι αναφορές, συνέκλιναν σε ένα κοινό σημείο: τη χρήση της τεχνικής από το σκάφος. Η εξαίρεση όμως υπήρχε και ήταν κάποιοι γνωστοί ψαράδες στο εξωτερικό, που χρησιμοποιούσαν την τεχνική αυτή για να ψαρέψουν ΄΄δύσκολα΄΄ ψάρια ή σε δύσκολες συνθήκες...από την ακτή. Ψαράδες που δεν είναι γνωστοί για τα επιτεύγματά τους στο jigging αλλά στο spinning...Λίγο καιρό μετά και αφού είχα στη διάθεσή μου αρκετές πληροφορίες, αποφάσισα να κάνω πράξη όσα είχα διαβάσει και ακούσει για το cast jigging... αλλά ακολουθώντας το παράδειγμα των «εξαιρέσεων» θα δοκίμαζα και εγώ από την ακτή...  "     
                                                         ( Thalassa 1-10-2008)

       Κάπως έτσι ξεκίνησε να γίνεται ευρέως γνωστή, η περιπέτεια του Shore Jigging το φθινόπωρο του 2008. Όπως βλέπετε ακόμα και το όνομα Shore Jigging δεν υπήρχε τότε, όπως επίσης δεν υπήρχαν καλάμια, δολώματα και πολλά άλλα που εμφανίστηκαν στη συνέχεια. Μην μιλήσω για το πώς και με τι εξοπλισμό γίνονταν τα πρώτα ψαρέματα.... Έχω πιάσει τον εαυτό μου να απορεί με το πόσα δεν ξέραμε τότε....
Ένα χρόνο μετά και από τις σελίδες του "Ψαρεύω" δημοσιεύτηκε ακόμα ένα άρθρο με τίτλο "Shore Jigging... Τα πρώτα βήματα"   Παραθέτω το "μοτο" του άρθρου :
"Εδώ και ένα χρόνο άρχισε πάλι να φυσάει «απωανατολικός» άνεμος κουβαλώντας μαζί του μια ακόμα νέα τεχνική με την ονομασία Shore Jigging. Οι επιτυχίες είναι ήδη σημαντικές και φαίνεται πως το Shore Jigging ήρθε για να μείνει και να δώσει σε αρκετούς ψαράδες την ένταση της στιγμής που το καλάμι φαίνεται πολύ «λίγο» μπροστά στο θηρίο που αντιμετωπίζει…" 
                             "Ψαρεύω 9/2009"
Ο καιρός πέρασε και οι φίλοι της τεχνικής πολλαπλασιάστηκαν. Η συμβολή του φίλου Μάρκου Βιδάλη ήταν αποφασιστική προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και άρχισε μια σειρά άρθρων στο περιοδικό  "Ψάρεμα" που έφερε σε επαφή με το Shore Jigging και με τους αναγνώστες του άλλου ψαράδικου περιοδικού της Ελλάδας.
Άρχισε τότε να δημιουργείται ένα "ρεύμα" (χωρίς τη συμμετοχή του Μάρκου) που ήθελε το Shore Jigging να είναι κάτι ξένο ως προς το spinning.  Ακούστηκαν ακόμα και διλήμματα τύπου "Shore Jigging κάνεις ή Spinning?" . Θα μου επιτρέψετε να πω την άποψή μου, όπως ήταν από την αρχή:
 Το Shore Jigging είναι πάνω απ΄όλα  Spinning.
          Διέπεται από τους κανόνες του Spinning , έχει την ίδια λογική ψαξίματος, ψαρέματος και γενικότερης αντιμετώπισης. Όπως και στο spinning ο ψαράς προσπαθεί να ξεγελάσει το αρπακτικό με τεχνητά δολώματα, το ίδιο κάνει και ο ψαράς με το Shore Jigging. Προσπαθεί να ξεγελάσει ένα αρπακτικό με τεχνητό δόλωμα, το jig.
Thalassa 3/2009
        Οδηγημένοι από τον υπερβολικό ενθουσιασμό κάποιοι φίλοι έχουν κατά καιρούς διατυπώσει οτι "καμιά σχέση με Spinning, εδώ τα πράματα είναι πολύ πιο ζόρικα".... Αλλά μήπως τα πράματα είναι πιο εύκολα στο Spinning?  Ή μήπως τη διαφορετικότητα της τεχνικής την ορίζει το βάρος των δολωμάτων και του εξοπλισμού;  Όχι βέβαια... 
  Το Shore Jigging είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και "περιπετιώδες" παρακλάδι του spinning και ως τέτοιο το αντιμετωπίζω. Γι αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ προσωπικά λάθος το να ξεκινά κάποιος το Shore Jigging χωρίς πρώτα να έχει γνωρίσει και αγκαλιάσει το spinning με τη λογική που το διέπει, τις επιτυχίες και τις "ψυχρολουσίες" του.
Αναγνωρίζω πως τελευταία το Shore Jigging είναι μόδα και πολλοί φίλοι του Surf Casting γίνατε πλέον φίλοι του Shore Jigging. Όπως είπα και τον Αύγουστο του 2010 στον φίλο Παναγιώτη Μαλωμύτη (ο οποίος παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά άρθρων στο "Ψαρεύω"), "σας καλωσορίζω στην παρέα μας".   Μαζί με το καλωσόρισμα όμως θα ήθελα να ξαναπώ οτι σε αντίθεση με ότι ίσως έχετε ακούσει, το Shore Jigging είναι Spinning. Ακόμα και αν μέχρι τώρα ούτε που είχατε σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνετε spinning, ίσως πρέπει να αρχίσετε να το σκέφτεστε.  
       Το Spinning είναι ένας τόπος όπου δύσκολα πας, αλλά ακόμα πιο δύσκολα φεύγεις....

       Σίγουρα το Shore Jigging είναι μια τεχνική καινούρια με τα δικά της καλάμια, τα δικά της δολώματα και ίσως και τα δικά της μηχανάκια (έχουν εμφανιστεί και τέτοια στην Ιαπωνία) αλλά όλα αυτά είναι πάντα μέσα στα πλαίσια του Spinning. Ελπίζω με αυτά να βοηθήσω να τελειώνει μια παρεξήγηση που προσωπικά με ενοχλεί.              

      Ο λόγος που υπάρχει το Shore Jigging είναι να  μπορέσει ο spinner να στοχοποιήσει και να πιάσει  ψάρια που μέχρι τώρα θεωρούνταν ουτοπικός στόχος όπως οι Συναγρίδες, οι Στήρες, τα Μαγιάτικα και τα τονάκια.  Τις Λίτσες δεν τις συμπεριλαμβάνω γιατί καιρό τώρα το φάρμακό τους έχει βρεθει και δεν είναι άλλο από τα Popper και τα Κουταλάκια (Preveza speaking....)
Και στα δικά σας...  (Thalassa 7/2009)
To άρθρο αυτό γράφτηκε για να είναι -κατά τη γνώμη μου- μια καλή βάση ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον παρεξηγήσεις ως προς το "από πού, τι είναι, γιατί υπάρχει".  Ελπίζω να μην είναι πολύ κουραστικά τα όσα έγραψα αλλά πιστεύω οτι θα έπρεπε να τα αναρτήσω μιας και στο περιβάλλον του SeaSpinning τα αναγραφόμενα δεν θα χαθούν όπως ενδεχομένως αν ήταν σε ένα περιοδικό που ξεχνιέται μόλις βγεί το επόμενο τευχος. Εκτός βέβαια και από τον προσωπικό χαρακτήρα του παρόντος που μόνο σε ένα blog θα μπορούσε να αποδοθεί.
        Λένε πως τα σημαντικά πρόσωπα αναφέρονται στο τέλος. Γι αυτό άφησα για το τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιώργο Φενερλή που σε μια τηλεφωνική επικοινωνία μας, μου περιέγραψε μια πλεύση με το πετυχημένο όνομα (υποψιάζομαι οτι τα δκαιώματα του ανήκουν)  Jerk-And-Fall.
Ηταν το στοιχείο που με έβαλε στη διαδικασία να αρχίσω τα πειράματα που οδήγησαν (τυχαία) στη στήρα της πρώτης φωτό.  Τη συνέχεια την ξέρετε...

       Στη συνέχεια (σύντομα) θα υπάρξουν αρκετά άρθρα με "tips" για να απαντηθούν ζητήματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τους φίλους του shore jigging. Κάντε ένα κόπο και επιλέξτε τις σχετικές ετικέτες κάτω από την κεφαλίδα (θα αναρτηθούν σύντομα).
Τα σχόλια σας πάντα ευπρόσδεκτα. Τυχόν ερωτήματα πέρα από το οτι θα απαντώνται (αν γνωρίζω), ίσως να δίνουν και ιδέα για μελλοντικές αναρτήσεις.




Shore Jigging , Beggining ,






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου