19/3/11

Καλάμι για Shore Jigging...



Καλάμι Βάρκας και jig 200γρ  (Thalassa 11/2008)
    Το 2008 ξεκίνησα να ψαρεύω με ένα καλάμι βάρκας 12-30lb με μήκος 2,10m. Ο μηχανισμός ήταν ο ίδιος που χρησιμοποιούσα στο Vertical. H αρματωσιά και τα δολώματα το ίδιο. Πίστευα τότε πως τα 40m που έφτανε ο πλάνος των 200γρ ήταν υπέρ αρκετά. Έψαχνα για πιο κατάλληλα καλάμια από Ελλάδα αλλά και από το internet, μα δεν υπήρχε κάτι σχετικό... Στη συνέχεια -το ίδιο καλοκαίρι- με ένα καλάμι spinning 18-45gr με μήκος 2,7m είχα  την πρώτη σημαντική επιτυχία, ένα μαγιάτικο (Amberjack) 10,450kg.


Τότε είδα οτι δεν γίνεται "σωστή δουλειά" με απλά καλάμια spinning και άρχισα να ψάχνω κάτι πιο εξειδικευμένο. Ευτυχώς για μένα υπήρχε τότε το MYTHOS της ZENAQ και το απέκτησα με συνοπτικές διαδικασίες.  Συνέχισα να ψάχνω το θέμα "καλάμια για SJ" γιατί τότε έγραφα στο Thalassa για το SJ τα όποια συμπεράσματα είχα εξάγει. Εκείνη την εποχή η πληροφόρηση ήταν ελάχιστη αλλά άρχισε να ξεκαθαρίζει οτι πάμε για καλάμια με συγκεκριμένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα μήκη ενώ οι παλιές προτάσεις για καλάμια από 2,4 έως 2,7 m επανεξετάζονταν. Τώρα μάλιστα ίσως φαίνεται και παράλογο αλλά τότε υπήρχαν και επιχειρήματα για το γιατί να επιλέξεις ένα καλάμι 2,5m...  Είχα προτείνει βέβαια από τότε τη χρήση Ιαπωνικών καλαμιών με μήκος 3m αλλά όπως είχα γράψει "αυτές είναι εξαιρέσεις υψηλής ποιότητας και ανάλογου κόστους" . 
Από την Άνοιξη του 2009 οι Ιάπωνες άρχισαν να βγάζουν πληροφόρηση στο internet και τουλάχιστον, άρχισαν να υπάρχουν κάποια σημεία αναφοράς...

Thalassa 10/2008
    Έχοντας περάσει λοιπόν από όλα τα στάδια από την αρχή έως τώρα, θα διακινδυνεύσω να μιλήσω για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς φίλους του Shore Jigging. Λέω οτι το διακινδυνεύω γιατί τον τελευταίο καιρό όποιος πιάσει το θέμα και εκφραστεί ανοιχτά επ΄αυτού, αντιμετωπίζεται σαν μάγισσα του μεσαίωνα, με τους οπαδούς της κάθε άποψης να φωνάζουν "στην πυρά, στην πυρά" !
   Για αυτό το λόγο θα γράψω όχι τι πρέπει να προσέξετε όταν διαλέγετε καλάμι αλλά πώς αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά ένα καλάμι για Shore Jigging και θα το κάνω σύντομα , επιγραμματικά και με όσο γίνεται πιο απλουστευμένη γλώσσα, ώστε να γίνω κατανοητός και από τον πλέον αρχάριο φίλο.
Αν κάποιος φίλος θεωρεί πως η άποψή μου έχει βάση, τότε την ενστερνίζεται.
   
Πάμε λοιπόν...

      1.    Το Βάρος  
 Όταν κάνω Shore Jigging, κρατάω το καλάμι στα χέρια μου πολλή ώρα. Συνεπώς το καλάμι μου θα πρέπει να έχει ένα μικρό βάρος, ώστε να μην κάνει το ψάρεμα αγγαρεία. Ακόμα πιο σημαντικό ρόλο όμως για το πόσο μας κουράζει ένα καλάμι SJ είναι....

      2.  Το Ζύγισμα
Ψάρεμα στο χέρι, έντονο και για πολύ χρόνο....
Το καλάμι όταν το ανοίξουμε, χωρίς το μηχανισμό του, πρέπει να έχει σημείο ισορροπίας περίπου 5cm από το τέλος της λαβής του. Με την προσθήκη του μηχανισμού, το κέντρο αυτό ,μετατοπίζεται προς τη λαβή ώσπου έρχεται ακριβώς στο τελείωμα της.  ΠΡΟΣΟΧΗ αυτός είναι ένας υπεραπλουστευμένος κανόνας. Ο στόχος είναι να πάρετε μια γενική εικόνα ως προς το τι εννοούμε "καλό ζύγισμα".  Υπάρχουν πάντα περιπτώσεις που καλάμια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δεν ζυγίζονται με τίποτα. Γι αυτό όταν αγοράζετε καλάμι ας κάνετε και δοκιμές με διάφορα μηχανάκια επιτόπου ώστε να βρείτε το ιδανικό σύνολο.
Αν το καλάμι που θα επιλέξετε δεν ζυγιστεί σωστά, μπορεί να είναι α) μπροστόβαρο (σε 30 μοίρες θα το νιώθετε να "τραβάει μπροστά" που θα σας φτιάξει μια ωραία τενοντίτιδα ή β) πισόβαρο που αφαιρεί τελείως την αίσθηση της μύτης του καλαμιού. Ακόμα και ο πιο βαρύς πλάνος θα φαίνεται ελαφρύς αφού το κέντρο βάρους του συνόλου θα είναι πίσω από το χέρι σας. Ξεχάστε πλεύσεις κλπ και κάποια στιγμή θα σπάσει και η μύτη λόγω φορτίων που δεν θα ελέγχονται.

      3. Το μήκος.
Εδώ παίζουν ρόλο οι διαστάσεις του ψαρά. Αν είστε 2 μέτρα ε, δε θα πάρετε καλάμι 2,70... Λογικό δεν είναι?  Όσο πιο ψηλός από το μέσο όρο του 1,85 είναι κάποιος, τόσο πιο μακρύ καλάμι θα πάρει για να "του κάθεται καλά στο χέρι".  Μπακάλικος κανόνας αλλά έχει εφαρμογή. Δεν είναι Casting εδώ που ρίχνεις και αφήνεις το καλάμι στη βάση... Χρειάζεσαι κάτι που να "δένει" σωστά με το σωματότυπό σου.

     4. Δράση του καλαμιού
Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος. Ίσως κάποιος εδώ με κατηγορήσει οτι τα λέω βιαστικά και "μπακάλικα" όμως ο στόχος δεν είναι να δείξω οτι "ξέρω" αλλά να διατυπώσω σε λίγες και ευνόητες γραμμές τι θεωρώ "σωστό καλάμι Shore Jigging".


(Προσέξτε στο 00:30 και μετά τη δράση της κορυφής)


 Ένα καλάμι σχεδιασμένο αποκλειστικά για Shore Jigging όπως είναι το MYTHOS για παράδειγμα, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα καλάμια Heavy Spinning, αυτό που κάποτε στο Casting αποκαλούσαμε "Δράση Κορυφής".  Όσοι από εσάς είχατε καλάμια της UltraMarine, θα θυμάστε μια μύτη που δούλευε σχεδόν ανεξάρτητα από το υπόλοιπο καλάμι. Αυτό ήταν μια ακραία μορφή αλλά ταιριάζει πολύ σε αυτό που θέλω να πω.


Το καλάμι του Shore Jigging έχει ένα πολύ δυνατό αλλά και λεπτό κορμό στη βάση του (πχ στο APACHE 962HH but diameter = 13,7mm ενώ περίπου στα ίδια κυμαίνεται και το SABRE) , ενώ βαθμιαία γίνεται πιο μαλακό, φτάνοντας στο κομμάτι των πρώτων τριών δαχτυλιδιών, στο τμήμα της μύτης.
Εκεί η μύτη του θα είναι αισθητά πιο μαλακή από το υπόλοιπο καλάμι διατηρώντας ταυτόχρονα την γρήγορη επαναφορά. Δύσκολο πράγμα αλλά είναι και η ειδοποιός διαφορά ενός καλαμιού για Shore Jigging  από ένα άλλο για Heavy Spinning.


       To σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών έχει σαν αποτέλεσμα, ένα καλάμι που μπορεί να κάνει απίστευτες βολές, μπορεί να χειριστεί με ακρίβεια ένα πλανάκι μέσω της μαλακής και γρήγορης μύτης του (Tip action - Δράση Κορυφής). Όταν όλα γίνουν σωστά και γίνει το "strike" από ένα Μαγιάτικο, θα έχει τέτοια περιθώρια ευλυγισίας και δύναμης σε όλο το μηκος του που θα εξουθενώσει το ψάρι αλλά και θα "συγχωρέσει το λάθος" του ψαρά.
Θα μου πείτε "δε γίνονται αυτά" αλλά γίνονται και γι αυτό κοστίζουν και ανάλογα....
     Δεν θα μπω στη διαδικασία να ξεχωρίσω καλάμια "popping" από καλάμια "Shore Jigging" μιλώντας με μάρκες, γιατί υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες όπως είναι το marketing των εταιριών.
Θα πω μόνο το εξής: Έχω την τύχη να έχω "καθαρόαιμο" καλάμι για το SJ που είναι το MYTHOS. Ένας καλός φίλος εδώ στα Χανιά έχει ένα καλάμι Heavy Spinning που για ευόητους λόγους δεν θα αναφέρω.


Το δικό μου καλάμι στο ψάρεμα με popper υστερεί λόγω της μύτης του που "γεμίζει" μετά από το τίναγμα, απογειώνοντας το popper. Το δικό του αντίστοιχα επειδη δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό, δουλεύει στο popper καλυτερα μιας και η μύτη είναι "ξερή" και μεταβιβάζει πιο εύκολα το ξερό τίναγμα που απαιτεί ένα popper. Όταν μιλήσω όμως για jigs η διαφορά είναι χαώδης υπέρ του MYTHOS ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
      Τελικά όμως είναι αδύνατο να ψαρέψει με jigs κάποιος που δεν έχει καλάμι "SJ" ???


Φυσικά και δεν είναι αδύνατο. Μπορεί να ψαρέψει και μάλιστα να έχει και σημαντικές επιτυχίες ακόμα και με ένα φτηνό καλάμι για Heavy Spinning. Όταν όμως βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο θηρίο ή όταν θα πρέπει να χειριστεί με ακρίβεια τον πλάνο σε πολυψαρεμένα μέρη ή όταν θα χρειάζεται βολές που μόνο ένα SJ καλάμι μπορεί να δώσει, τότε αναγκαστικά θα στραφεί προς ένα "καθαρόαιμο" καλάμι Shore Jigging. Πέρασα από εκεί , το έπαθα , έμαθα και έχω δει κι άλλους να το παθαίνουν.
     Να σημειώσω εδώ, οτι τελευταία αναπτύσσεται μια κατηγορία καλαμιών που ο κατασκευαστής τους τα προτείνει για jigs και poppers ταυτόχρονα.  Δεν ξέρω πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι εφικτό ή αν είναι μόνο θέμα marketing, αλλά πρέπει να το αναφέρω.

    5. Θέμα Κόστους
Για να μην γελιόμαστε, το σπορ είναι ακριβό. Το φθηνότερο καλάμι SJ που γνωρίζω στην αγορά μας είναι το APACHE και κοστίζει περί τα 170€.  Αν συνυπολογίσουμε το κόστος ενός αξιοπρεπούς μηχανισμού, του νήματος, των παρελκομένων και των jigs, τότε μιλάμε για αρχικό κόστος γύρω στα 500€.  Αν όμως θεωρούμε λογικό το κόστος αυτό για ένα καλό σύνολο Surf Casting που έχει σαν κύρια αποστολή να τα βγάλει πέρα με κάποιο σαργό ή μια τσιπούρα, τότε γιατί θεωρούμε πολλά τα λεφτά αν το set μας πρέπει να τα βγάλει πέρα με το θηρίο της φωτό?





Shore Jigging rod







28 σχόλια:

  1. με τα μιχανακια τη γηνετε το ανοτερο που μπορουμε να βαλουμε στο καλαμι πιο ειναι πχ 8000 ειναι υπερβοληκο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο πολύ πάει το 8000. Αυτό που προτείνω πάντα είναι , όταν πάς για μηχανάκι, να έχεις ΠΑΝΤΑ το καλάμι μαζί σου και να δεις επιτόπου πώς ζυγίζεται το σύνολο. Εγώ στο MUTHOS πχ, έχω το Technium 5000FB της SHIMANO. Το καλάμι αυτό όμως μπορεί να πάρει μέχρι και 550γρ μηχανάκι όπως το Ultegra 5500. Είναι πάντα στο τι θές να κάνεις...

    Άνοιξες μεγαλο θέμα και θα κάνω μια ανάρτηση σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να σε καλα φιλε μου , ακουω ολους να λενε για καλαμια το ετερο ημηση και εξησου σημαντηκο ( μηχανακι )το αφησαμε , επηδη εχω αφτο το μηχανακι που σου περιεγραψα και οταν το βαζω στο καλαμι αυτο ζηγηζη ακρηβος πανο απο τα φρενα ( το εσθανομε καλητερα απο το μηχ spinning μου ( libra 4000 5-2-1 ) to 8000 ειναι 4-1 ταχ. οσον αφορα το sj εκανα καπιες προσπαθιες πριν 4 χρ και μονο μου ξεψαριζαν αλλα ανακαληψα τα λαθη μου φετος ηπα θα αφιεροθω στο sj , σε ευχαριστω για το ενδιαφερον σου . Νικος Μωρες απο κω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. fishing ferari 8000 4-1 αυτο ειναι το μηχανακι που σου λεω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με τα στηχια που σου γραφω καταλαβες τη ειναι ...... για τα παραπανο ειναι το θεμα μου χαχχααχ,εκει χριαζομε ξεκαθαρισμα οχι μονο εγω φανταζομε πως αυτη την αποτια θα την εχουν αρκετοι φιλοι .....εισος να του δηνο και παραπανο σημασια απο οσο αξηζη , χερομε που ανταποκρηνεσε και το εκτημω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω εχω ενα καλαμη που δεν ειναι για sj ειναι σπινν. 20-75 οπος καταλαβενεις το ζυγησμα του ειναι 30 ποντους πανο απο το τελεφτεο σημιο της λαβεις με μηχ.
    4000 με το 8000 ( περιπου 690 γρ. ) ζυγηζη πανο στην λαβη και δεν κουραζη καταλαβενω και δεν ξερω αν λαθος καλαμι με 'λαθος' μηχανακι αλλα σοστο ζυγησμα θα αποδοση ως προς την χρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο θα ρισκάρω να σου απαντήσω μόνο με τα στοιχεί απου μου δίνεις.
    Το βάρος 690γρ είναι τεράστιο για αυτή τη δουλειά. Αυτό που καταλαβαίνεις ως "ζύγισμα στη λαβή" είναι απολύτως φυσιλογικό, γιατί το τεράστιο βαρος του μηχανισμού ακυρώνει το βάρος του καλαμιού. Έτσι αισθάνεσαι μόνο το βάρος του μηχανισμού.

    Όπως θα διάβασες πιο πάνω, με ένα καλάμι heavy Spinning θα μπορέσεις να ψαρέψεις και μια χαρά θα βγάλεις και τα ψάρια σου. Δεν μπορώ να ξέρω την συνέχεια όταν έρθει ο "Μάης"...

    Όσον αφορά το ζύγισμα, καλά θα κάνεις να πάρεις το καλάμι σου στο χέρι και να πας σε διάφορα μαγαζιά, να δοκιμάσεις διάφορα μηχανάκια επιτόπου. Αν σε βολεύει το 690γρ, τότε ούτε λόγος, κράτα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. thanks για την απαντηση σου ουσιαστηκα φετος ειπα να ασχοληθω εντατηκα με το sj
    και ο εξοπλησμος πρεπη ναι ειναι οκ τουλαχηστον οσον αφορα το ποσο ευχρηστος ειναι , θα το δοκημασω και θα ξανα γραψω για το αποτελεσμα ( ευχρηστο η οχι ) για να εχουμε και μια αποψη ολοπληρομενη και να αποφηγουν τετια λαθοι ( αν αποδηχτη )και αλλοι φιλοι ...... κανεις σπουδεο ερδο thanks για το ενδιαφερον που δηχνης σε ερασητεχνες ( οπος εγω ) καλη σηνεχια..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα ηθελα να μου πεις την γνωμη σου, πως βλεπης το καλαμη της shimano to speed master game type 25 125γρ 2011 60 120 γρ
    του 2012 για το ψαρεμα του shore jigging

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρήστο μου δεν το έχω ψαρέψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φιλε μου το πείραμα με το μηχ.8000 ( περιπου 690 γρ. ) εγεινε για πλανους μεχρη 50-60 γρ. ειναι οκ για μια ωρα ψαρεμα αλλα για πλανους πανω απο 70-80 ειναι απαγορεφτηκο εκτος αν ψαρεβεις σε ' μπανιερα' με τερατα (πετας βγαζεις) ενα μηχ. ασχετα με το ποσο μεγαλο ειναι μεχρι 450 γρ το ανοτερο νομηζω πως θα ειναι καλα . σε ευχαριστω για των διαλογο , εγω κατεθεσα την εμπηρια μου και βλεπουμε ..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά χαρά Δημήτρη!
    Πως καταλαβαίνεις το καλάμι από πόσα γραμμάρια αρχίζει και δουλεύει καλά τον πλάνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδία καλησπέρα!
    Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια στην επιλογή νήματος και παράμαλλου καθώς και για την επιλογή μου στο καλάμι – μηχανάκι… Σκέφτομαι να αγοράσω τα παρακάτω:
    SHIMANO TECHNIUM 5000 CFC
    SHIMANO SPEEDMASTER AX PG XH 300M

    Για το μηχανάκι από αυτά που έχω διαβάσει εδώ φαίνεται μια καλή επιλογή. Για το καλάμι δεν ξέρω, ίσως να είναι πολύ, και για μεγάλα μόνο δολώματα.. 60 – 120γρ. μήπως να πάω σε πιο «ελαφρύ» καλάμι?? 20 – 120γρ.
    Για το νήμα λέω να βάλω POWERPRO SUPER LINES MOSS ΠΡΑΣΙΝΟ 0,23… μήπως είναι πολύ παχύ???
    Για το παράμαλλο βρήκα αυτό DUEL HD CARBON FLUOROCARBON 100%, αλλά τι διάμετρο να διαλέξω??? Αν έχω καταλάβει σωστά 0,52 αλλά δεν είμαι σίγουρος…

    Για τα JIG μάλλον θα πάω σε κάποιο κατάστημα να τα δώ από κοντά…
    Έχω βρει αυτά: SHIMANO BUTTERFLY JIGS WHIRLIGIG, 75γρ και 160γρ, , SHIMANO WAXWING (LQ - ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ, SHIMANO BUTTERFLY JIGS SLIDEND.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.
    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λευτέρη μάλλον έχεις ήδη αγοράσει μέχρι τώρα, σόρυ που άργησα να απαντήσω.

      Το μηχανάκι είναι εξαιρετικό, το καλάμι δεν το έχω ψαρέχει. Το νήμα είναι εντάξει και το παράμαλλο επίσης (μπορείς και λεπτότερο παράμαλο).

      Από δολώματα, να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις. Αυτά που αναφέρεις είναι πολυ καλα΄.

      Διαγραφή
  14. δημήτρη γεια σου
    έχω πάρει το daiwa sj είναι καθαρόαιμο shore jigging καλάμι
    έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μύτης όπως είπες αλλά δεν είχα την δυνατότητα να το πιάσω το καλάμι και να το ζυγίσω και ο λόγος ήταν ότι το πείρα από εξωτερικό.
    το καλάμι είναι 3,20μ βάρος 270g και εγώ έχω ύψος 1,74 είναι μεγάλο για εμένα με την θεωρία σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργύρη θα έχεις προσέξει οτι τη λέξη "καθαρόαιμο" τη βάζω πάντα με εισαγωγικά...

      Το καλάμι είναι πολύ καλό. Η "θεωρία" μου λέει απλώς μια άποψη. Το αν σου κάθεται σωστά το καλάμι, μόνο εσύ μπορείς να το πεις και μόνο μετά από προσωπική και πολύωρη χρήση.
      Βγάλε το συμπέρασμά σου ΧΩΡΙΣ να επηρεάζεσαι.

      Διαγραφή
  15. Δημητρη καλημερα ,επειδη ειμαι σχετικα καινουργιος στο αθλημα θα ηθελα να σε ρωτησω εαν με ενα καλαμι sj μπορεις να ψαρεψεις και καλαμαρια γιατι οπως καταλαβαινεις αυτη τη στιγμη για να παρω και ενα καλαμι eging με τα παρελκομενα το κοστος ειναι απαγορευτικο .Σε ευχαριστω ειτε απαντησεις ειτε οχι και να εισαι παντα καλα.Σωτηρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζελε φίλε, η σωστή ερώτηση είναι "" Μπορώ να το κάνω σωστά?" Και η απάντηση είναι ΟΧΙ.

      Με κάθε καλάμι μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά όχι όπως πρέπει. Αν με ρωτάς το αν θα πιάσεις καλαμάρια, ΝΑΙ θα πιάσεις. ΑΝ με ρωτάς το αν θα έχεις "τούφες" κοντινές βολές, καμία αίσθηση της καλαμαριέρας κλπ, δηλαδή αν ΔΕΝ θα ψαρεύεις σωστά τότε η απάντηση είανι πάλι ΝΑΙ. ΔΕΝ θα ψαρεύεις σωστά.

      Διαγραφή
  16. καλησπερα και καλη συνεχεια στην εξαιρετικη δουλεια σου
    Ξεκινω δειλα δειλα το SJ και θα ηθελα την γνωμη σου για τον εξοπλισμο που ήδη εχω και για το αν θα μπορουσα να τον χρησιμοποιησω..
    Λοιπον' Εχω 1 καλαμι Shimano beastmaster me action 40-80 και υψος 3.60 καθως και ενα δισπαστο shimano vengeange monster 45-150 και υψος 3 m (αρκετα σκληρη μυτη)
    Ο μηχανισμος διαθετω ειναι o shimano exage 4000.
    Στοχος μου θα (ήθελα να)ειναι κυριως Λακερδες που αδιαφορουν τελειως για καθε ειδους τεχνητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά είσαι από καλάμια για να ξεκινήσεις. Στην πορεία ίσως να χρειαστείς κάτι καλύτερο βέβαια.
      Ο μηχανισμός σου είναι πολύ μικρός. Θα "τα φτύσει" πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά και με τα σκληρά καλάμια που περιγράφεις. χρειάζεσαι κάτι δυνατότερο κατά τη γνώμη μου. Θα βρείς πολλές προτάσεις στους GreekSpinners και το SeaManiacs.

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστώ πολύ.
    Θα ξεκινησω με το exage 4000 και ισως αργοτερα να παρω κατι μεγαλυτερο..
    Σκεφτομε να δοκιμασω το πλανακι της Maria Mucho Lucir (18g , KIH) για να δελεασω της Λακερδες..
    Ευχαριστω και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρετε. Με λένε Δημήτρη είμαι από Πάργα και ασχολούμαι με το spinning. θέλω να ρωτήσω κάτι που έχω απορία σχετικά με το shore jigging.όταν πετάμε τον πλανο τον αφήνουμε να φτάσει βυθό και αν ναι δεν υπάρχει περίπτωση να σκαλώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλάμι shore jigging SABRE SJ-962HH ΑΠΟ ΤΗΝ Hearty Rise tha hthela na mou peis gia ayto to kalami se parakalw ,eimai etoimos gia agora kai den tha hthela na to metaniwsw...euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια χαρά και από εμένα! Συγχαρητήρια για το site και την δουλειά που έχεις κάνει εδώ.
    Η απορία μου είναι η εξής: Καλάμι με action 100 - 200gr είναι απαγορευτικό για SJ? Μικρότερα πλάνα από 100gr μπορώ να δουλεύω με τέτοιο καλάμι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παιδιά γεια σας.Αγορασα ένα καλάμι της shimano το vengeance 270 και για μηχανισμό της okuma Azore 5500 οκτάκλωνο νήμα παραμαλο κλπ.Ειναι καλο το σετακι η οχι; Ποια ειναι η γνώμη σας.Εγω πάντως μια φορά πήγα για ψάρεμα και δεν μπορούσα να Τσιγκαρω πολυ καλα.Νομιζω οτι ειναι λιγο κοντό το μπράτσο του καλαμιου.Ομως κατάφερα και επιασα μια Ντάσκα 900 γραμμαρια με πολυ καλο τράβηγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή