4/2/12

Λαγοκέφαλοι...



Όταν χτύπησε το τηλέφωνο και είδα το νούμερο του φίλου μου Χρήστου Σμυρνάκη στην οθόνη, ήξερα πριν ακόμα μιλήσουμε οτι έρχεται προς την περιοχή μου για Shore Jigging . Μετά από σύντομη συνομιλία, κλείσαμε το τηλέφωνο με το Χρήστο να μου λέει : " Όταν πιάσω κάτι θα σε πάρω τηλέφωνο "  .


Κάποια ώρα μετά όντως χτύπησε το τηλέφωνο. Και βέβαια ήταν ο Χρήστος, ο οποίος μου ανακοίνωσε (ανάμεσα σε λόγια που τα κόβει η λογοκρισία) οτι έπιασε αυτό :


 Πρόκειται για ένα Λαγοκέφαλο ή Λαγόψαρο ή φούσκα (σε κάποια νησιά) και κατά το επιστημονικότερο Lagocephalus sceleratus . Ιδιαίτερα επιίνδυνο ψάρι αν δεν το γνωρίζεις. Η σάρκα, το δέρμα και τα εντόσθια του, περιέχουν σημαντικές ποσότητες της τετραδοτοξίνης μιας νευροτοξίνης που προκαλεί το θάνατο το πολύ μέσα σε τέσσερεις ώρες από την κατανάλωση του ψαριού.
Στην Ιαπωνία υπάρχουν εστιατόρια με μάγειρες που έχουν ειδική διαπίστευση για να παρασκευάζουν εδέσματα από Λαγοκέφαλο, και τα σερβίρουν σε υψηλότατες τιμές στους ριψοκίνδυνους πελάτες.


Εδώ όμως δεν είναι Ιαπωνία και ως εκ τούτου δικαιολογούνται τα διάφορα κοσμητικά που έλεγε ο Χρήστος στο τηλέφωνο. Δικαιολογημένη και η ανησυχία του, μήπως αυτά κατακλύσουν την περιοχή που το ψάρεψε, μιας και εκεί είχε και κάποιες σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή :

Μια καταπληκτική ψαριά του Χρήστου Σμυρνάκη

Εύχομαι οι φόβοι του να μην βγουν αληθινοί, γιατί η Άνοιξη είναι κοντά. Μη κόψουμε τις Συναγρίδες και αρχίσουμε τα Λαγοκέφαλα...





3 σχόλια:

  1. Que especie más rara, aquí no creo que se nos dé el caso, pero ya lo sabemos cuidado con llevarlo a la boca, peligro.

    Un saludo Dim Siozos y curiosa especie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγχαρητήρια στον Chris. ότι πιο σπάνια ψάρια, χαιρετισμοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hola Miguel y VITU
    Es Miguel verdadero que esto es un pescado peligroso grave pero pienso que usted no tendrá problemas con eso, puesto que este pescado aparece solamente en aguas más calientes. Él él un inmigrante del Mar Rojo.

    VITU desafortunadamente no es posterior aquí en Grecia

    Best Regards...

    ΑπάντησηΔιαγραφή