22/2/12

Το νέο (μου) Caldia 3000 !


       Παρέλαβα επιτέλους το μηχανάκι που περίμενα εδώ και αρκετό καιρό. Το νέο Daiwa Caldia 3000.
Το ταίριαξα πάνω στο SABRE και έφυγα αμέσως για τη θάλασσα!
Ευτυχώς υπάρχει κατανόηση της παράνοιας μου από την οικογένεια μου και έτσι κατάφερα να περάσω αρκετές ώρες τις τελευταίες μέρες, ψαρεύοντας με το νέο μου απόκτημα .

 Οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι οι εξής:

    Πρόκειται για ένα μηχανισμό κόσμημα κατ' αρχήν. Από όπου και να το δεις, είναι πραγματικά πανέμορφο μηχανάκι. Αλλά αυτό είναι για τα πρώτα λεπτά που το κρατάς στα χέρια. Μετά το ξεχνάς και περνάς στα πιο ουσιώδη...

    
     Το σύστημα Mag sealed... Τελικά είναι αδιάβροχο το Caldia? Εδώ μπερδεύτηκα λίγο... Το σύστημα "Mag sealed" που έχει, το καθιστά αδιάβροχο αλλά ίσως όχι το ίδιο αδιάβροχο όπως και το Certate που το βύθισαν σε ένα μέτρο νερό και δεν πέρασε σταγόνα (Βέβαια δεν έχουν και την ίδια τιμή...) .
     Αυτό τουλάχιστον αναγράφεται σαφώς στο manual που συνοδεύει το μηχανάκι : "Τhis product is not completely waterproof. Please do not soak in Water".  Να ελπίζω ότι η Daiwa έβαλε αυτή τη σημείωση για να "φυλάγεται" από πιθανές βλάβες σε κακή χρήση? Δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει φλάντζα ακόμα και στη μανιβέλα, κάτι που δείχνει προσοχή στη λεπτομέρεια.
Το αν θα αντέξει σε πιθανή "βάπτιση" ?
Για να είμαι ειλικρινής δεν σκοπεύω να το επιβεβαιώσω, εκτός και αν από κάποιο οικονομικό θαύμα (μόνο έτσι πλέον), βρεθώ με αρκετά χρήματα για να αγοράσω ένα Kayak.
Από κει και μετά το μηχανάκι είναι Washable οπότε σε οποιοδήποτε βρέξιμο, θεωρητικά δε θα περάσει τίποτα "μέσα".  

**********

      Τα φρένα του...   Το κύριο γνώρισμα των Daiwa για πολύ κόσμο -και για μένα- είναι το φρένο. Καμία έκπληξη εδώ μιας και έχουν τοποθετηθεί οι κλασσικές φλάντζες Carbontex που υπάρχουν σε όλα τα μεσαία και ακριβά μοντέλα της Daiwa. Το αποτέλεσμα είναι ένα συνεχές χωρίς "κολλήματα" και "χαλαρώματα" ξετύλιγμα της πετονιάς. Υπήρξε και σχετικό test...
Ψαρεύοντας πλέον αρκετό καιρό με το Certate και το Fuego, έχω να πω ότι αισθάνθηκα τα φρένα και τις ρυθμίσεις του Caldia, ιδιαίτερα "οικεία" .

  
     Μέγεθος και βάρος... Αυτό -πάνω απ' όλα- που με έκανε να επιλέξω το Caldia και τελικά αισθάνομαι δικαιωμένος από την επιλογή μου, είναι ο συνδυασμός μεγέθους-βάρους. Έψαχνα για κάτι με τέλεια φρένα (Ok ίσως όχι τέλεια, αλλά δεν έχω δει κάτι καλύτερο...) που να έχει το μέγεθος περίπου του 4000, να μαζεύει περίπου 80cm και να ζυγίζει πολύ λίγο.
     Το πλησιέστερο που βρήκα σε αυτές τις "προδιαγραφές" είναι το Caldia Έχει χωρητικότητα περίπου 240mt τετράκλωνο νήμα 15lb (τόσο έβαλα)  ή όπως γράφει και στην μπομπίνα 220mt νάυλον 0,28mm.  Σαφώς μεγάλη χωρητικότητα.  
Η ταχύτητα τύλιξης είναι 79cm ανά μανιβελιά με λόγο περιστροφής 4,7 :1  και όλο αυτό το πακέτο ζυγίζει μόλις 250γρ, χωρίς την πετονιά ή το νήμα. Αιτία το υλικό κατασκευής που ονομάζεται ZAION και είναι όντως σκληρό και άκαμπτο σαν μέταλλο. Το γνώριζα ήδη αυτό από το Fuego αλλά στην αρχή πριν ακόμα πάρω το Fuego, ήμουν ιδιαίτερα δύσπιστος...

**********

     Όσον αφορά την "αίσθηση" κύλισης του ρότορα... Εκεί η Daiwa (τουλάχιστον όσον αφορά το Caldia) αισθάνομαι πως έχει ακόμα δρόμο, αλλά όχι πολύ. Η αίσθηση περιστροφής του Caldia είναι φανταστική, χωρίς κραδασμούς και ευθύνεται το Mag Sealed γι αυτό, αλλά -ακόμα- δεν είναι Shimano.  Μιλάω πάντα για την πρώτη επαφή. Το πως θα εξελιχθεί μετά από πολλά ψαρέματα μένει να το δούμε.


     Kάτι σημαντικό : Το Caldia όπως εισάγεται και πωλείται στην Ελλάδα, έχει δύο (2) μπομπίνες. Πόσο σημαντικό είναι αυτό? Η δεύτερη μπομπίνα κοστίζει περίπου 120€ για να την αγοράσει κανείς extra.

"Ανακάτεψε τα νερά" το νέο Caldia? Η άποψη μου είναι πως ναι. Ελαφρύ, στιβαρό (ZAION) με μεγάλη χωρητικότητα, καλή ταχύτητα ανάκτησης και φορέας του Real Four. Η πρώτη εικόνα είναι πάρα πολύ δυνατή. Αλλά πάλι για κάτι που πλησιάζει τα 250€ δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο.
Παρά το θεματάκι με το "αδιάβροχο" πρέπει να πω ότι αισθάνομαι πως έκανα την σωστή αγορά και χαίρομαι πάρα πολύ γι αυτό.
Όλα όσα έγραψα, να ξαναπώ οτι δεν είναι ένα "Full Review" αλλά η πρώτη μου εντύπωση.

(**      Στο πρώτο του ψάρεμα το πρώτο Λαβράκι που πιάστηκε σε Chihuahua, ξαγκιστρώθηκε αμέσως. Το ίδιο απόγευμα μια μεγάλη Παλαμίδα όρμησε και άρπαξε ένα Sugar minnow slim ακριβώς κάτω από το βράχο που στεκόμουν και αφού ξετύλιξε αρκετά μέτρα -δοκιμάστηκαν και τα φρένα- ξαγκιστρώθηκε επίσης. 
 Ατυχία... ελπίζω όχι επαναλαμβανόμενη!!!      **)

Keywords : Daiwa, Caldia, Spinning reel




23 σχόλια:

  1. Los carretes Daiwa funcionan de maravilla, que lo disfrutes.


    Un salduo Dim Siozos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοριζικο φιλε μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοψάρευτο Δημήτρη, Ζηλευτό μηχανάκι και πολύ όμορφο. Περιμένουμε εκτενή παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ όλους. Πράγματι η αίσθηση που έχω και εγώ είναι οτι πήρα κάτι πολύ καλό.

    Miguel gracias por commentario ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/2/12 01:09

    Kαλοψάρευτο Δημήτρη!
    Είναι ζηλευτό μηχανάκι!
    Μακάρι να σου δώσει πολλές ωραίες μάχες, να μας τις διηγείσαι εδώ μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/2/12 09:50

    καλοριζικο δημήτρη! με την υγειά σου να το χαρείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ Πέτρο και Γιώργο. Ελπίζω οι ευχές σας να πιάσουν τόπο γιατί για να το πάρω, αναγκάστηκα να δώσω ένα καλό μου μηχανάκι. Μακάρι να άξιζε η "ανταλλαγή" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλοψάρευτο και με υγεια παντα.Πως και δεν αγορασες τον 4000 που ειναι και για shore λογω χωρητικοτητας και δεν ξεφευγει ουτε στο βάρος ουτε στην τιμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου χρειαζόταν Ηρακλή. Για το SJ έχω τον Technium και αν έπαιρνα κάποιο Daiwa θα πήγαινα σε κάποιο σχεδιασμένο για την τεχνική, όπως το Phantom ή σε πιο ακριβό, το Seagate και το Saltiga. Το Caldia 4000 ενδεχομένως να μου έβγαινε για το SJ αλλά δεν θα με κάλυπτε για το spinning λόγω μεγέθους.

      Ευχαριστώ για τις ευχές.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστω πολυ για τις συμβουλες-πληροφοριες σου αν ακαι με μπερδεψες λιγακι πανω που ειχα αποφασισει να βαλω τον 4000 σε ενα shimano game type 25-125 για shore.Βεβαια αυτη η συνεχης αναζητηση ειναι και ενα απο τα καλα του spinning που σε κανει να εξελισσεσαι και ταυτοχρονα δινει τροφη για ενασχοληση με κατι που αγαπαμε.Στην σημερινη περιοδο αγχους-λιτοτητας που ευχομαι να ληξει ,ειναι λιγα τα πραγματα που δινουν χαρα και κανουν τον Ελληνα να ξεφευγει εστω και προσωρινα απο τα προβληματα του.Ο Θεος μαζι σου Δημητρη,να σαι καλα.

      Διαγραφή
  9. Δημήτρη και πάλι μπράβο για τα άρθρα στα οποία γυρνάω και ξαναγυρνάω! Εάν κατάλαβα σωστά spin-αρες με το Caldia στο Sabre, το οποίο μόλις κατάφερα να αποκτήσω και το ψάχνω ακόμη (3 καλά ψαρέματα εχω κάνει με πλάνους). ποια είναι τα ελάχιστα βάρη που πετάς με το Sabre (minnows κτλ)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεωνίδα μιλάμε πάντα για το Spinning και όχι για το SJ έτσι?
      Από πλάνάκια μέχρι 60γρ και από minnows μέχρι 45.
      Συνήθως από 7 μέχρι 36γρ

      Διαγραφή
  10. Ναι Δημήτρη, η ερώτηση αφορά το spinning.
    Στο SJ έχω τρελαθεί - είχες απόλυτο δίκιο και σε μνημόνευσα πολλές φορές -
    Σε 3 ψαρέματα, εκτός του ότι δεν με κούρασε καθόλου για ώρες, είχα τρεις επιθέσεις! (2 στον πλάνο χωρίς κάρφωμα και ένα ξεψάρισμα γιατί δεν κάρφωσα)
    Όμως πέρα από κάποια βαριά κουταλάκια δεν το έχω δοκιμάσει σε spinning... γιαυτό ρώτησα ποια είναι τα ελάχιστα βάρη που πετάς. Οκ για το 'από minnows μέχρι 45', το 'από 7 μέχρι 36 γρ' με μπέρδεψε λίγο...
    Ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εννοώ οτι δουλεύω δολώματα από 7 μέχρι 36 γραμμάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. !!! θα το δοκιμάσω...
    δηλαδή το χρησιμοποιείς σαν κύριο καλάμι για το spinning?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λεωνίδα μπερδευτήκαμε... Μιλάω για το SABRE spinning και όχι για το SABRE SJ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. γιαυτό... τρελάθηκα λέμε.. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Δημήτρη και χρόνια πολλά! Έχω βάλει στο μάτι και γω τον εν λόγω μηχανισμό και σκεφτόμουν να τον ταιριάξω με το Hearty Rise Apache Seabass 862ML. Επειδή δεν έχω την δυνατότητα να δω πώς "δένουν" μεταξύ τους, πιστεύεις ότι είναι καλό το "πάντρεμα"?
    Καλές γιορτές σε σένα και τους δικούς σου και σου εύχομαι ότι καλύτερο με την νέα χρονιά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργη θα προτιμούσα να βάλω το 2500 σε αυτό το καλάμι.

      Διαγραφή
  16. Χμμμ...Αν τελικά πάρω τον 2500ρι, θα μπορούσε σαν σύνολο να δουλέψει νήμα και μικρά πλανάκια σαν light shore jigging? Φυσικά σαν spinning θα τα έχω, απλά έχω κάποια μικρά πλανάκια (20-25γρ) και έλεγα μήπως θα μπορώ να τα δουλέψω και αυτά. Ευχαριστώ για την άποψη σου. Θα την λάβω σοβαρά υπόψιν, μιας που είσαι πιο "ψαγμένος" από μένα σε αυτά. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή