2/2/12

Ένωση νήμα με νήμα ( Braid-to-Braid connection )



To θέμα προέκυψε μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία με το φίλο μου Νίκο . Μου είπε για ένα καλό φίλο του που έχασε ένα μεγάλο Λαβράκι επειδή έσπασε ο κόμπος που ένωνε τα δύο νήματα που είχε στο μηχανισμό του.

Βέβαια η πρώτη σκέψη μου ήταν : Και γιατί να έχει δύο νήματα στο μηχανισμό και να μην βάλει κατευθείαν ένα νήμα που να γεμίσει την μπομπίνα του..." . 
Δεν μπορώ βέβαια να ξέρω τις λεπτομέρειες της επιλογής του φίλου του Νίκου, αλλά το μυαλό μου πήγε αμέσως στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, όπως και όλες τις χώρες της Μεσογείου. Δεν είναι καιρός να πετάμε νήματα (όταν μάλιστα κοστίζουν τόσο ακριβά...) .

Θα δείξω τις λύσεις που χρησιμοποιώ εγώ αλλά και κάποιοι άλλοι φίλοι και μέχρι τώρα δεν με έχει προδώσει καμιά τους.

Πάμε να τις δούμε :

Η πρώτη περίπτωση έχει να κάνει με την ένωση νημάτων με ίδια διάμετρο-αντοχή. Η λύση εδώ είναι πολύ απλή και συστήνεται από αρκετό κόσμο. Είναι ο κόμπος Uni-to-Uni . Επιλέξτε το link, θα σας οδηγήσει σε ένα site που τον δείχνει με λεπτομέρεια.  Αν γίνει σωστά, αποδίδει εξαιρετική αντοχή.
Προσοχή, είναι για όμοιες διαμέτρους-αντοχές !

******************

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν θέλουμε να συνδέσουμε δύο νήματα διαφορετικής διαμέτρου-αντοχής
Ας πούμε οτι έχουμε 80mt νήμα 20lb και 80mt νήμα 15lb.
Αν κάνουμε τον Uni-to-Uni, τότε το αποτέλεσμα θα είναι το 20lb να κόψει το 15lb. Και τι κάνουμε? Πετάμε τα νήματα ? Όχι βέβαια...   Η λύση :

Στη φωτό έχω μία μπομπίνα με περίπου 80mt νήμα 15lb. Θέλω όμως να χρησιμοποιήσω και άλλα 80mt νήμα 20lb που έχω σε ένα καρούλι.

Θα πάρω ένα κομμάτι καλού νάυλον 0,40mm και θα το ενώσω με το νήμα 15lb με ένα Tony Pena (όχι παραπάνω από 6-7 σπείρες). Θα το κόψω και θα ενώσω το ελεύθερο άκρο με το άλλο νήμα των 20lb με ακόμα ένα Tony Pena και πάλι με λίγες σπείρες.


Πρέπει να προσέξουμε το κομμάτι νάυλον να είναι τέτοιου μήκους, ώστε οι δύο κόμποι να είναι αντιδιαμετρικά στη μπομπίνα. Αυτό για να μην σχηματιστεί εξόγκωμα από τη μια πλευρά.
Είναι έτοιμο. Έτσι έχω ένα αξιόπιστο σύνολο με συνολική αντοχή όση σχεδόν και το μικρότερο σε lb νήμα.

Αυτό που μένει είναι να το τυλίξουμε στη μπομπίνα που θέλουμε. Εδώ καλό είναι να προσέξουμε ώστε οι κόμποι να είναι κολημένοι στο κάτω μέρος της μπομπίνας. Έτσι ελαχιστοποιείται η περίπτωση να μας χαλάει τα πετάγματα.


Ποιο τμήμα θα πάει μπροστά?  Αυτό πάει ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή τα συνολικά μέτρα είναι πολύ λίγα για "βαριά χρήση" θα πέρναγα μπροστά το 15lb.
Αν τα μέτρα ήταν συνολικά πάνω από 200 και τα περισσότερα ήταν σε 20lb, τότε και το κομμάτι πετονιάς θα ήταν 0,50mm από 0.40mm, μιας και μιλάμε για μεγαλύτερες πιέσεις.
Επίσης κατά καιρούς, ας ελέγχουμε την αντοχή της ένωσης, και στις δύο περιπτώσεις.

Έχει κάποιος κάποια καλύτερη (και προσωπικά δοκιμασμένη) λύση?

****************

Πριν κλείσω, να πω ότι όλο αυτό είναι λύση ανάγκης. Μιλάμε πάντα για την περίπτωση που δεν θέλουμε να πετάξουμε δύο "ρετάλια" νήματος. Πάντα είναι καλύτερο (και για μένα αξίζει παραπάνω) να πάρουμε ένα καινούριο νήμα να κάνουμε το ψάρεμα μας.





Σχετική Ανάρτηση :  Ένωση με Splicing


Braid , Uni knot , Uni to Uni , Braid to Braid connection .









2 σχόλια:

  1. καλές συμβουλές, ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλο το θεμα!!Ειδικα στην εποχη που ζουμε,νομιζω πως ολοι μας λιγο πολυ κοιταμε να γλιτωσουμε κανενα ευροπουλο!Αν και εγω θα συμφωνησω πως προκειτε για μια λυση αναγκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή